Jabuke se koriste za...

Jabuke nam mogu poslužiti za puno više osim što su ukras u zdjeli voća u gotovo svakom domu. Od toga da pomažu drugom voću da brže sazrije do poboljšavanja funkcije pluća.

Jabuke nam mogu poslužiti za puno više osim što su ukras u zdjeli voća u gotovo svakom domu. Od toga da pomažu drugom voću da brže sazrije do poboljšavanja funkcije pluća.
1. Pomaže kada imate migrenu – pomirišite zelenu jabuku idući puta kad osjetite da ćete imati migrenu. Brojne studije su pokazale da miris zelenih jabuka pomaže ublažiti bol i skraćuje trajanje migrene. Ovo ne zvuči baš uvjerljivo, ali on je zapravo vrlo učinkovit.

2. Zdravlje vaših pluća – jabuke u sebi sadrže velik broj raznih fitokemikalija koje pomažu vašim plućima da održavaju pravilan rad. Brojne studije koje su proveli vodeći znanstvenici u ovom području su dokazale da jabuke pomažu ljudima koji imaju ozbiljnih problema s različitim vrstama alergije i astme.

3. Pomažu u pravilnoj njezi vaše kože – jabuke su savršen način da vaša koža dobije sjaj koji zaslužuje. Postoje brojni recepti s jabukama koje će pomoći vašoj koži da zablista i izgleda njegovano.

4. Pomažu drugom voću da brže sazrije – ovo vam može zvuči malo čudno, no znanost je dokazala da je ova tvrdnja istinita! Jabuke pomažu drugom voću da što brže dozrije jer one ispuštaju prirodni plin koji se zove etilen. Etilen je hormon koji ubrzava uz ostalo i proces dozrijevanja. Ako ste kupili zelene banane, avokado i rajčicu, sve što trebate učiniti jest staviti ih u papirnatu vrećicu s jabukom. Brojne velike kompanije koje se bave uzgojem voća i povrća koriste ovaj način da što bolje i brže voće i povrće sazrije prije distribucije.

jabuka za ljepotu i zdravlje
Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

5. Održava pečene slastice sočnim – jabuke ispuštaju jednu vrstu vlage, stoga prilikom skladištenja kolača i ostale pečene hrane u nepropusnu posudu stavite pola jabuke i kolač. Na ovaj način kolač će ostati sočan, te neće biti potrebe za sušenjem kolača ili skladištenjem u hladnjak.

6. Zaslađuje hranu na potpuno prirodan način – jabuke su potpuno prirodna alternativa za rafinirani šećer. Prilikom pečenja slastica, sok od jabuka je super zamjena za šećer uz puno manje kalorija. Također možete dodati nekoliko režnjeva jabuke u vaš jutarnji obrok, kao što je jogurt ili pahuljice i preskočiti dodavanje rafiniranog šećera u potpunosti.

7. Napravite jednostavan i šik ukras – u zadnje vrijeme je cvijeće postalo jako skupa investicija, no i za to imamo rješenje. Ako planirate svadbu ili samo večeru za obitelj i prijatelje u bijelu prozirnu vazu stavite nekoliko svježih zelenih jabuka. Možete dodati još koji ukras u toj boji kako bi upotpunili izgled.

8. Zasadite drvo jabuke – ako nemate pristup jabukama koliko biste željeli, možete osušiti nekoliko sjemenki jabuka kroz par tjedana i posaditi ih. Na ovaj način ćete si moći uzgojiti vlastito drvo jabuke, koje ne samo da će lijepo izgledati nego ćete moći uživati u plodovima jabuka kada to poželite.

9. Hranite ptice – jabuke privlače različite vrste ptica, stavite nekoliko jabuka u hranilicu i uživajte u predstavi. Miris će privući ptice, a vi ćete uživati u njihovom pjevu.

10. Poslastica za psa – puno pasa voli jesti jabuke, a zapravo su jabuke jako dobre i hranjive za vašeg kućnog ljubimca. Samo povedite računa da vaš pas ne pojede sjemenke. Ako vaš pas ima problema s bubrezima nemojte mu davati da jede jabuke.

Komentari