Koju hranu i piće izbjegavati za vrijeme trudnoće?

U ovom članku saznajte koju hranu i piće treba izbjegavati kako bi vaša trudnoća prošla bez problema i vaše dijete bilo zdravo.

U ovom članku saznajte koju hranu i piće treba izbjegavati kako bi vaša trudnoća prošla bez problema i vaše dijete bilo zdravo.

Tijekom trudnoće vaše tijelo prolazi kroz brojne iznenadne promjene. Ovo je vrijeme kada trebate slušati vaše osjećaje i potrebe tijela.

Prehrana u trudnoci

Zdrava hrana je jako važna tijekom trudnoće
Postoji sveopće mišljenje da trudnice mogu jesti što žele i kada žele, ali studije pokazuju drugačije.
Trudnoća podrazumijeva da pazite što unosite u tijelo. Ne zaboravite da je vaša prehrana sad postala i prehranom vašeg nerođenog djeteta. To znači da trebate biti zdravi za oboje.

Magnezij, cink, folna kiselina, vitamini D i B12 su najvažniji sastojci trudničke prehrane. Osim toga trebate povesti računa i o vašoj energiji, proteinima, tamina, riboflavina, vitaminu C, željezu, bakru i jodu.

Podrazumijeva se da vi želite najbolje za vašu bebu, stoga ovdje smo naveli par stvari koje bi trebali izbjegavati i zašto.

Morski plodovi
Iako su morski plodovi jako dobar izvor proteina i Omega-3 masnih kiselina, neki plodovi zadrže živu. Izbjegavajte sabljarke, skušu, tunu i sl.

Meso i perad
Pljeskavice, kobasice, hrenovke i razne druge mesne proizvode treba izbjegavati također. Ovi proizvodi su izvori rijetkih ali potencijalno opasnih bolesti kao što je listerioza. Ako konzumirate ovu hranu povedite računa da je kuhana na određenoj temperaturi.

Mliječni proizvodi
Mozzarella, obrano mlijeko i svježi sir mogu biti dio vaše zdrave prehrane, no sve to sadrži nesterilizirano mlijeko te može biti jako opasno za vas i vašu bebu.

Kofein
Velika studija provedena 2008. godine dokazala je da 200 miligrama kofeina dnevno mogu uzrokovati prestanak rasta fetusa. Izbjegavajte kofein što je više moguće, te zamijenite regularnu kavu sa onom bez kofeina.

Alkohol
Iako jedna čaša alkohola neće naštetiti vašem djetetu, treba ga skroz izbjegavati. Konzumacija alkohola može dovesti do pobačaja.

Komentari