Plodovi mora u trudnoći - OPREZ!

Ribe i školjke mogu biti važan dio uravnotežene prehrane za vrijeme trudnoće.

Ribe i školjke mogu biti važan dio uravnotežene prehrane za vrijeme trudnoće. Oni su dobar izvor visokokvalitetnih proteina, zdrave omega-3 masnih kiselina i ostalih hranjivih tvari, a malo zasićenih masnoća. Food and Drug Administration (FDA) i Environmental Protection Agency (EPA) savjetuje žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje da jedu različite vrste i količine riba i školjkaša koje su sigurne.

  • Morski plodovi: koji se preporučaju, a koji ne za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja
  • Nemojte jesti meso morskog psa, sabljarke, skuše jer oni sadrže visoke količine žive.
  • Jedite 2 do 3 obroka različitih vrsta riba i školjkaša po tjednu. Ribe koje nemaju toliko puno žive u sebi su škampe, konzervirane light tune, losos, bakalar i som.
  • Pomiješajte vrste riba i školjki koje jedete.
  • Nemojte jesti istu vrstu riba ili školjkaša više od jednom tjedno.

Plodovi mora u trudnoći

Najčešće postavljena pitanja o živi u ribi i njezin utjecaj na trudnoću
1.Što je živa?
Živa se prirodno javlja u okolišu , u današnjici se raspršuje kroz industrijsko zagađenje. Tako raspršena pada iz zraka i akumulira se u rijekama, morima i oceanima, te dospijeva u sastav ribe . Ovaj tip žive je jako štetan za bebu. Riba apsorbira metilživu kroz hranu, te tako metilživa izgrađuje ribu. Ona se nakuplja u nekim vrstama više nego u drugim, ovisno o tome što riba jede, te tako količina metilžive varira od ribe do ribe.
2.Ima li u svim ribama metilžive?
Gotovo sve ribe sadrže tragove metilžive. Međutim najveće ribe koje dugo žive imaju najveće količine metilžive u sebi. Te velike ribe kao što su sabljarka, morski pas, skuša. Predstavljaju najveći rizik za trudnice. Ostale vrste riba sigurne su za jelo i odobrene od strane FDA i EPA.
3. Mogu li i dalje jesti tunu?
Razina živa u tuni varira. Odresci od tune i manje konzervirane tune obično sadrže više žive od konzervirane light tune. Može pojesti više od 6 unca tune tjedno.
4. Trebam li se zabrinuti za lokalno ulovljenu ribu?
Neke ribe ili školjkaši ulovljeni u lokalnim vodama mogu imati viši ili niži prosjek razine žive. Sve to ovisi o razini žive u vodi u kojoj je riba uhvaćena. Ribe sa nižim razinama mogu se jesti i u većim količinama. Prije nego krenete u ribolov, posavjetujte se sa lokalnim ribičima u vezi riba na tom području. Također možete kontaktirati lokalnu zdravstvenu ustanovu.
5. Nisam trudna, trebam li se brinuti za metilživu?
Ukoliko redovito jedete vrste riba sa visokim postotkom žive, ta se metilživa može akumulirati u vaš krvotok tijekom nekog vremena. Metalživa će biti uklonjen iz vašeg tijela, ali trebat će više od godinu dana da ta razina padne. Dakle on može biti prisutan čak i prije nego žena zatrudni. Zbog toga razloga žene koje pokušavaju zatrudnjeti neka jedu manje ribe.
 

Komentari