Ribe i morski plodovi bitni su za organizam

Nutricionisti i liječnici stalno ponavljaju da ukoliko želimo preko tanjura osnažiti zdravlje -jedite ribu, posebno plavu...

Nutricionisti i liječnici stalno ponavljaju da ukoliko želimo preko tanjura osnažiti zdravlje -jedite ribu, posebno plavu, i ostale plodove mora. Ribe su važan izvor bjelančevina, lako su probavljive, naše tijelo ih bolje iskorištava i imaju povoljniji sastav esencijalnih aminokiselina nego druge namirnice.

Konzumiranje ribe

Riblje je meso bogato vitaminima topivima u mastima, i to A, D i E, te onim topivima u vodi iz skupine B vitamina. Oko 2,5% ribe čine minerali - magneziji, kalcij, fluor i jod. Ribe i morski plodovi sadrže i selen, koji je antioksidant, čuvar DNK i stanične membrane od slobodnih radikala, pa također djeluje antikancerogeno.

Male ribe ako ih jedete s kostima, bogat su izvor kalcija i joda. Mala plava riba ima od 0,3 do 20 posto masti - sadrže više nezasićenih masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja djeluju na prevenciju najrazličitijih bolesti.

Komentari