Blagodati soje

Zelena soja potječe iz Indije i Mianmara, a danas su te zemlje, zajedno s Tajlandom i Indonezijom, najveći proizvođači ove mahunarke.

Zelena soja potječe iz Indije i Mianmara, a danas su te zemlje, zajedno s Tajlandom i Indonezijom, najveći proizvođači ove mahunarke (oko 90% svjetske proizvodnje). Kod nas se naziva zelena soja, iako je po svojim obilježjima slična grahu. Postoje još smeđe i crne varijante ove mahunarke. Zelena soja ima neka vrijedna nutritivna svojstva. Njezino zrno sadrži 24% lako probavljivih i visokovrijednih bjelančevina, stoje čini pogodnom u prehrani djece i starijih.

Slani egzotični umak

Sojin umak vrsta je slanog začina koji se dobiva fermentacijom sojina zrna i žitarica u slanoj otopini. S trendom egzotičnih kuhinja proširio se cijelim svijetom, iako mu je podrijetlo istočnjačko (Kina, Japan, Indonezija, Koreja, Tajland...). Dobiva se fermentacijom soje. Sojin je umak najprije bio krut i nazivao se sho ili mesno, a zatim se počeo raditi tekući shoyu i čvrsti miso.
U kineskoj kuhinji češće se upotrebljava tekući sojin umak, a u japanskoj podjednako oba oblika. Okus, miris i slanost sojina umaka varira u svakoj pojedinoj azijskoj zemlji u kojoj se upotrebljava. U Europu su ga iz Azije u 18. stoljeću donijeli nizozemski trgovci.

Sojino mlijeko


Hrana za mozak

Sojine klice konzumiraju se sirove, a ukusan su dodatak salatama. Da bi se iz njih oslobodio ferment tripsin koji pomaže u probavljanju bjelančevina, 5-10 minuta prije konzumacije treba ih prokuhati ili lagano popržiti. Sojine klice savršena su namirnica, jer osim
što se mogu kupiti, jednostavno ih je i uzgajati - ne zahtijevaju gotovo nikakvu brigu. Ne treba im zemlja ni sunce, a izrastu već za 3 do 5 dana. Bogate su vitaminima A i C. Sojine klice dobra su hrana za mozak jer poboljšavaju sposobnost pamćenja.

Snažni čuvar zdravlja
Sojino mlijeko potječe iz Kine. Za razliku od kravljeg, sadrži manje masti i kolesterola. Sojini proteini reduciraju razinu kolesterola i tako smanjuju mogućnost pojave srčanih bolesti. Kontrolira količinu šećera u krvi i izvor je vitamina E i lecitina. lako izvorno sojino mlijeko nije pogodno za djecu, postoje prehranu djece ako se sumnja na intoleranciju laktoze. Preporučuje se i ženama u menopauzi.

Sir na drugačiji način
Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinu mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua slična je proizvodnji sira, zbog čega ga često nazivaju i sojinim sirom. Njegov proces proizvodnje obuhvaća namakanje i mljevenje sojina zrna s vodom u kašu, koja se zatim prokuhava kako bi se uništila štetna tvar tripsin inhibitor koja se nalazi u sirovoj soji. Iz prokuhane se sojine kaše zatim cijeđenjem odvaja sojino mlijeko.
Najhitniji dio u proizvodnji tofua je zgrušavanje. Na tržištima Zapada i Dalekog istoka nailazimo na mnogo vrsta tofua. Te proizvode možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: svježi tofu, dobiven izravno iz sojina mlijeka, i prerađeni tofu, dobiven obradom svježeg tofua.

Soja sadrži najmanje pet antikancerogena koji imaju snažan učinak u prevenciji i liječenju karcinoma. Soja sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina. Konzumiranjem sojinih proizvoda smanjuje se rizik od srčanih bolesti za 50%. Soja ima 11 puta više bjelančevina nego mlijeko i 2 puta više nego meso ili riba. 0% svjetske populacije alergično je na soju i sojine proizvode. 40 studija potvrdilo je da soja poboljšava funkcioniranje prostate.

Komentari