barbaradudzinska/Shutterstock

Kombinacije hrane koje bi trebali izbjegavati

Loša kombinacija dvije vrste hrane može imati vrlo loše posljedice za vaš organizam

 

Stručnjaci širom svijeta su proveli istraživanje da li različite kombinacije dvije vrste hrane mogu uzrokovati bilo kakav oblik probavnih smetnji. Došli su do zapanjujućih otkrića da neke kombinacije hrane mogu uzrokovati probleme, i to velike. Naime, prilikom kombiniranje namirnice trebate u obzir uzeti i koncept vremena. Nekoj hrani treba puno više vremena da se razgradi, dok druga vrsta hrane za to vrijeme stoji u želucu i trune. Neke vrste hrane kao što je voće počinju sa procesom fermentacije dok se druga vrsta hrane razgrađuje. Fermentacija voća koja se odvija u želucu može uzrokovati ispuštanje vrlo otrovnih, pa čak i kancerogenih plinova. Razgradnji ovih plinova je potrebna dodatna energija kako bi ih vaš organizam uspio izbaciti iz sustava. S ovim na umu možemo zaključiti da, ne samo što će vam loša kombinacija hrane uzrokovati bolove u trbuhu, ona vas isto tako može iscrpiti, uzrokovati glavobolje pa čak i razdražljivost.

Kako bi izbjegli probleme sa ovim za vas smo priredili članak u kojem ćemo vam pokazati nekoliko kombinacija hrane koje bi bilo jako dobro izbjegavati u širokom luku. A neke od kombinacija su:


 

Voće sa jelom ili poslije njega

 • Pita od jabuka ili bobičastog voća poslije obroka

 • Jagode u salati

 • Umak od manga s ribom

Razlozi: glavni razlog zašto je loše kombinirati voće sa jelom leži u činjenici da voće vrlo brzo prođe kroz želudac i probavlja se u crijevima. Kada kombinirate voće sa bilo kojom drugom vrstom hrane koja se puno teže probavlja, kao što su žitarice, meso, pa čak i voće sa malo vode u sebi kao što su banane, osušeno voće ili avokado, ono ostaje puno duže u želucu i polako počinje sa procesom fermentacije. Stručnjaci napominju da je to zato što se voće u želucu ponaša kao šećer.

Stručnjaci napominju da šećer kao takav nije lagan za probavu. Šećeri su vrlo teški spojevi i zahtijevaju puno vremena i snage kako bi se pravilno probavili. Upravo zbog tog razloga voće trebamo jesti same i nikako u kombinaciji sa drugom hranom. Voće, pogotovo sveže i sezonsko, je vrsta hrane koja pročišćava organizam i daje vrlo veliku količinu energije organizmu kako bi on pravilno funkcionirao. U kombinaciji sa hranom bogatom proteinima i ugljikohidratima, voće gubi sva svoja svojstva da tijelu osigura dostatnu količinu energije.

Umjesto toga možete jesti voće pola sata do sat prije nego objedujete. Kada se voće jede bez ikakve druge hrane na prazan želudac prije obroka ono ima funkciju da pravilno pripremi vaš probavni trakt na ono što slijedi. Voda koja se nalazi u voću čisti i hidratizira probavni trakt, vlakna pripremaju crijeva na onu hranu koja dolazi, a enzimi polako aktiviraju kemijske procese za pravilan proces probave. Upravo zbog ovih razloga trebate jesti voće prije obroka jer ćete na taj način osim pripreme organizma imati puno veću sposobnost da absorbirate sve hranjive tvari iz voća, a također i iz hrane koju ćete kasnije konzumirati. Nakon što ste objedovali stručnjaci savjetuju da sačekati barem tri sata prije nego što uzmete neko voće.

Kombinacija škroba i proteina životinjskog porijekla

 • Sendvič sa puretinom

 • Piletina u kombinaciji sa tjesteninom

 • Krumpir i meso

Razlozi: stručnjaci smatraju da ako se proteini životinjskog porijekla jesu sa ugljikohidratima, kao što je kombinacija mesa sa kruhom ili rajčicom, različiti probavni sokovi će međusobno poništavat učinkovitost jedan drugome. Proteini će početi trunuti, a ugljikohidrati će početi sa procesom fermentacije. Rezultat toga će biti problemi sa plinovima i nadutosti.

Ako u isti „prostor“ dodate enzime proteina i enzime ugljikohidrata, to će uvelike onečistiti veliki dio probavnog trakta, no kao to i svi znamo ljudski organizam se privikao na ovo jer se velike većina tradicionalnih jela sastoji od ove dvije namirnice koje nikako ne idu jedna s drugom. Najbolji primjer za to je vrlo česta kombinacija mesa i krumpira u tradicionalnim jelima. Neke vrste hrane, to jest povrća koje sadrže proteine životinjskog porijekla i proteine ipak idu savršeno skupa. Najbolji primjer za to je kombinacija riže i graha koji u kombinaciji tvore savršenu hranu i puno bolje idu skupa nego svaka zasebno. Ako ipak se odlučite jesti hranu u kojoj se nalazi kombinacija škroba i proteina životinjskog porijekla, dodajte malo salate ili nekog drugog zelenila kako bi potpuno ublažili nuspojave gore navedene kombinacije.

Masti u kombinaciji sa pogrešnom hranom

 • Meso prženo u ulju biljnog porijekla

 • Masline u kombinaciji sa kruhom

 • Tuna sa majonezom

Razlozi: masti kao takve zahtijevaju veliku količinu žučnih soli koju proizvodi jetra i žučni mjehur kako bi se njegovi kemijski spojevi uspjeli raspasti i dati energiju. Miješanjem masti sa drugim kemikalijama u probavi mogu uzrokovati bolove i nelagodan osjećaj u želucu. Stručnjaci napominju da vrlo velika količina masti u kombinaciji sa proteinima drastično usporavaju probavu. Stručnjaci također smatraju da se masti i ulja trebaju kombinirati uzevši u obzir koliko je jaka probavna vatra osobe koja ih konzumira. Agni ili probavna vatra je termin koji potječe iz tradicionalne Indijske medicine (Ayurveda). Probavna vatra je proces u našem tijelu koji transformira hranu koju pojedemo u oblik da ju možemo najbolje i najkvalitetnije iskoristiti. Ako se hrana pravilno i dobro kombinira, masti utječu na probavnu vatru tako da bolje rasporedi hranu po tijelu, pogotovo u jetri. Masnoće treba izbjegavati kada je probavna vatra jako nisko pozicionirana u crijevima kako ne bi ugasila tu vatru.

Liječnici i stručnjaci diljem svijeta savjetuju da što manje unosimo masnoće u naš organizam, no ne smijemo ih u potpunosti izbjegavati. Postoje i neke druge masti koje su dobre za naš organizam koje trebamo unositi u malim količinama. Ovo se pogotovo odnosi na ogranske masti, nerafinirana ulja kao što je maslinovo ulje i kokosovo ulje. Male količine ulja koristile kada kuhate različito povrće, žitarice i hranu koja sadrži veliku količinu proteina u sebi. Hrana koja u sebi sadrži masti i proteine kao što je koštica avokada i lješnjaci treba kombinirati jedino sa povrćem koje u sebi nema ili pak sadrži vrlo malu količinu škroba. Još jedan dobar savjet je da kombinirate masti sa sirovim zeljastim povrćem.

Tekućina prilikom obroka

 • Sok sa vašim obrokom

 • Voda prilikom obroka

 • Čaj odmah nakon to ste objedovali

Razlozi: voda u prosjeku prođe kroz vaš organizam kroz otprilike 10 minuta. Soku treba nešto duže, od 15 minuta do pola sata. Bilo kakva tekućina u vašem želucu razrjeđuje enzime koji trebaju probaviti proteine, ugljikohidrate i masti. Stoga bi bi ih bilo jako poželjno izbjegavati u što širem luku.

Umjesto toga možete popiti koliko god vode želite najmanje 10 minuta prije nego krenete objedovati. Nakon objeda pričekajte barem pola sata prije nego u organizam unesete bilo kakvu tekućinu. No ako jedete teško probavljivu hranu ili hranu kojoj treba više vremena da prođe želudac pustite da prođe malo više vremena prije nego unesete bilo kakvu tekućinu u organizam.


 

Dva koncentrirana izvora proteina

 • Morska hrana i meso domaćih životinja

 • Orašasti plodovi i jogurt

 • Mesni proizvodi i jaja

Razlog: koncentriranim proteinima treba puno više vremena da se pravilno raspadnu u našem organizmu. Na ovaj način oni oduzimaju tijelu energiju koja mu je potrebna za pravilan rad. Prema staroj Indijskoj medicini (Ayurveda) kombinacija različitih vrsta mesa se treba izbjegavati. Najbolji primjer za to je kombinacija mesa domaćih životinja sa morskom hranom.

Umjesto toga meso trebate ostaviti za kraj obroka. Na samom početku objedovanja pojedite prvo povrće ili neku hranu s proteinima. Hranu treba jesti polako ali hitro kako enzimi koji potiču probavu ne bi povukli. No, ako ipak jedete hranu koja ima dva koncentrirana izvora proteina, uz njih trebate kombinirati i povrće sa velikom količinom vode u sebi, kao što je luk, cvjetača, brokula ili pak zelena salata.

J.B.

Komentari