Kako preživjeti dan nakon neprospavane noći?

Pomanjkanje sna često je predmet vojnih i znanstvenih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni sat spavanja djeluje na sposobnost da čovjek funkcionira normalno.

Pomanjkanje sna često je predmet vojnih i znanstvenih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni sat spavanja djeluje na sposobnost da čovjek funkcionira normalno. Nakon brojnih istraživanja došlo se do zanimljivih podataka o tome kako biti odmoran nakon neprospavane noći.

Ako znate da vas čeka naporan dan nakon neprospavane noći, nervoza i uzrujavanje neće vam pomoći da ga izdržite i zato se opustite.

Bračni krevetPriuštite si dovoljno danjeg svijetla
Podignite rolete, razgrnite zavjese, upalite sva svjetla u stanu ili na poslu. Žarko, izravno svjetlo fiziološki potiče tijelo, a i um, pokazuju istraživanja. Iako tjelesni mehanizmi nisu sasvim jasni, znanstvenici smatraju da jarko svjetlo smanjuje proizvodnju melatonina u mozgu, hormona koji potiče snenost.

Budite fizički aktivni
Ako živite u zgradi ili radite u uredu na katu, koristite stepenice, kako biste potakli rad mozga i mišića barem na neko vrijeme. Ne pretjerujte u tome: ako se naprežete preko mjere, samo ćete biti još umorniji.

Budite komunikativni
Upustite se u razgovore s kolegama, prijateljima ili obitelji u kojem ne smijete biti pasivni slušatelj koji povremeno doda koju riječ.

Budite na svježem zraku
Zna se da toplo i sparno vrijeme umara čak i kad ste prethodnu noć proveli spavajući, i zato provjetrite si prostoriju u kojoj boravite. Ako je potrebno uključite i klimu.

Čaša vodePijte dosta tekućine
Poznato je da blaga dehidracija pridonosi umoru. Stoga većina stručnjaka savjetuje da što češće pijuckate hladnu, svježu vodu i njome vlažite lice. Ako ništa drugo, povećane količine vode u tijelu natjerat će vas češće u šetnju do wc-a što će potaknuti rad mozga i mišića.

Osvježite se glazbom
Slušajte glazbu nekoliko decibela više nego inače - pomoći će vam da ostanete budni.

Nekako ste izdržali cijeli dna poslije neprospavane noći, ali kako se vratiti u formu?
Istraživanja su pokazala da nije bitno koliko dugo spavate, nego koliko duboko. Čak i da niste spavali nekoliko noći za redom, trebat će vam svega dvije noći normalnog sna da se vratite u punu formu. Za lakši i bolji san izbjegavajte kofeinske napitke, alkoholi i tešku hranu.

Komentari