Žene su osjetljivije od muškaraca

Nismo ni svjesni što nam sve može ugroziti zdravlje. Za vas smo danas priredili 4 napasti koje pogađaju žene, a da toga nismo ni svjesni.

Nismo ni svjesni što nam sve može ugroziti zdravlje. Za vas smo danas priredili 4 napasti koje pogađaju žene, a da toga nismo ni svjesni.

1. Dijete ugrožavaju plodnost kod žena – nedavna istraživanja dokazuju postojanje oštre polarizacije u društvu. To znači da je velik broj ljudi ili pretio ili da je pak premršav. Kod žena se ova pojava događa 9 puta češće nego kod muškaraca. Žene koje su opterećene dijetama, a uz to su i iznimno mršave, mogu time ozbiljno ugroziti plodnost. S druge strane broj predebelih žena na zapadu se povećao za vrtoglavih 45 posto. Važno je da na vrijeme potražite pomoć nutricionist koji će vam pomoći da uspostavite ravnotežu u svojoj prehrani, te izmijeniti nezdrav odnos prema hrani. Ako ne znate odakle bi počeli ili ne znate niti jednog stručnjaka, možete se obratiti vašem liječniku koji će vas uputiti kamo dalje.

Žene su manje otporne od muškaraca
Ariwasabi/Shutterstock.com

2. Opasnost od alkohola - žene su osjetljivije na alkohol od muškaraca. U zadnjih 30 godina znatno se povećao broj žena koje su umrle od ciroze jetre uzrokovane alkoholom. Možda vi ne osjećate tegobe ili pak smatrate da vam se ovo neće desiti, no vaš će organizam zasigurno osjetiti. Kao što smo već rekli, žene su vrlo osjetljive na unos alkohola, tako da i dvije čaše vina dnevno mogu uzrokovati ozbiljnu bolest jetre. Razlog tomu je što žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol, ali samo to, žene sadrže manji omjer vode i masti od muškaraca, uza sve to žene imaju i manju jetru.

3. Kriza srednjih godina – kriza srednjih godina ne pogađa samo jači spol. Žene su dva puta podložnije krizi srednjih godina. Kriza srednjih godina kode žena se manifestira lošim raspoloženjem i sklonosti depresijama, a javlja između 35. i 45. godina života. Znanstvenici smatraju da je za ovo kriva niska razina seratonina tijekom menstrualnog ciklusa. Dok se muškarci u ovom razdoblju posvećuju nekoj aktivnosti, žene se često povlače u sebe i postaju samokritične. Naš savjet vam je da razmotrite muški model bijega iz depresije i počnete se baviti nekom fizičkom aktivnosti.

4. Štetnost cigareta –Cigarete ubiju dva puta više žena nego muškaraca, te nadmašuje po broju smrtnih slučajeva rak dojke. Prestanite pušiti i tako smanjite postotak dobivanja zloćudnih bolesti.

Komentari