Korist od prestanka pušenja

Prestati pušiti najbolje je što svatko za sebe može uči kako bi poboljšao svoje zdravlje. Korist od prestanka puše nastupa već za nekoliko sati.

Nakon 24 sata (1 dan) nestaje učinak ugljičnog monoksida (CO) iz dima cigareta na crvena krvna zrnca. Ugljični monolsid se veže na eritrocitu na isto mjesto gdje i kisik (ali je oko 200 puta brži, te kisik u konkurenciji sa ugljičnim monoksidom uvijek gubi utrku). Čim nestane visoka koncentracija ugljičnog monoksida iz dima cigarete poboljšava se prijetio: kisika, koji dopire do tkiva i svaka stanica našeg tijela dobiva više energije.

Nakon 48 sati (2 dana) nestaje nikotin iz tijela, te nestaje njegov negativni učinak na suženje krvnih žila. Stoga se povećava protok krvi i čitavo tijelo bolje je prehranjeno. Bez nikotina bolja je cirkulacija, normalizira si krvni tlak i puls.

 

prestanak pusenja

michaeljung/Shutterstock.com

Nakon 72 sata (3 dana) vraća se osjećaj okusa i mirisa, bolje uživamo u hrani.

Nakon 6 tjedana olakšava se disanje, opuštaju se mišići dišnih putova, bolje je "čišćenje" bronha (odstranjivanje sluzi ostalih čestica), pa se stoga poboljšava plućna funkcija. S većim kapacitetom pluća bolje se podnosi fizički napor, ma se kašlje, vraća se snaga.

Nakon 1 godine rizik od srčanog udara pada na istu ražin kao i u nepušača.

Nakon 10 godina od prestanka pušenja rizik od raka pluća tek se prepolovljuje (pada na 50 posto) u odnosu na rizik nepušača. Zašto? Rizik od zloćudnih bolesti, nažalost, ostaje najdulje jer, bez. obzira na koristi što brzo nastupaju kad se prestane pušiti, ne može biti isto ako čovjek 20 godine udiše čisti zrak ili tisuće otrova iz dima cigarete.

Nakon 15 godina od prestanka pušenja pobol i pomor od bolesti izjednačuju se kod pušača i nepušača.

Komentari