Kako prestati pušiti

Prestanak pušenja je proces. Kad se počne pušiti, ta navika uopće nije osviještena u većine osoba, oni naprosto puše. Nakon više godina pušenja počinju primjećivati da su neki oko njih prestali pušiti.

Štetnost pušenjaPočinju se pitati: "Zašto ja pušim, mogu li ja prestati pušiti?" Najčešće u toj fazi odustanu od daljeg konkretnog razmišljanja, te prođe još nekoliko godina. Potom sazrije razmišljanje da treba prestati pušiti, i nastupa pripremna faza za taj korak. Veći dio pušača prestaje pušiti naglo (oko 80 posto), dok manji broj prestaje postupno, smanjujući broj cigareta.

Nakon naglog prestanka dugogodišnjeg pušenja čovjek osjeća znakove ustezanja (apstinencijsku krizu). Smatra se da je ovisnost o nikotinu jednaka ovisnosti o kokainu ili heroinu. No, to je samo subjektivni doživljaj nedostatka nečega na što je inače čovjek navikao. Pozitivni zdravstveni učinci na tijelu nakon što se prestane pušiti nastupaju trenutno i nema nikakvih loših zdravstvenih učinaka, osim lošeg raspoloženja.

Ispunite vrijeme
Apstinencijska kriza najžešća je oko 2 do 3 tjedna, potom se simptomi prorjeđuju i slabe, no traju sve do tri mjeseca, ponekad i nešto dulje. Prva dva do tri tjedna osobe osjećaju razdražljivost, nemir, nesanicu, glavobolju, promjene raspoloženja, zabrinutost, pojačani apetit, žudnju za cigaretom ili imaju probleme s koncentracijom. Smatra se da svaka osoba ima barem tri od navedenih desetak simptoma apstinencijske krize kada prestane pušiti.
Prestati pušiti, dakle, nije lagano. No, dobro zdravlje, financijska korist i ostale prednosti nepušenja trebaju prevagnuti nad apstinencijskom krizom.
Prvih dana nakon prestanka, kada se javi želja za cigaretom brzo treba nešto poduzeti: ustati se od stola (npr. ako nešto piše- da napravite poslove koji su čekali dulje vrijeme na red: ličenja stana, uređenje vrta, složite fotografije, obnovite stari hobi...

Pomagači u krizi

Ako to ipak nije dovoljno i simptomi apstinencijske krize su jako izraženi, savjetuje se farmakološka podrška (lijekovi). Ona postoji u dva oblika: ili kao nikotinsko zamjensko sredstvo ili ne-nikotinski lijek za odvikavanje od pušenja - bupropion.
te), prošetati, duboko udahnuti nekoliko puta, razgibati ruke, popiti čašu vode, pojesti jabuku... Kada čovjek prestane pušiti dan se čini znatno duljim. Zato je poželjno ispuniti vrijeme nekim aktivnostima koje su nam drage. Osobito se to tiče večernjih sati, kada nismo zauzeti svojim uobičajenim radnim obavezama. Upišite školu stranih jezika, neki tečaj, idite na fitness... Iskoristite višak energije

Budući da je nikotin onaj sastojak iz dima cigarete koji izaziva ugodu, djeluje stimulativno, ali uzrokuje i ovisnost o cigareti, kontrolirano davanje nikotina pri naglom prestanku pušenja znatno može olakšati apstinencijsku krizu. Nikotinsko zamjensko sredstvo na našem tržištu postoji u obliku žvakaćih guma i flastera.Cigareta


Žvakaće gume su u dozama od 2 i 4 mg. Slabija doza je za blaže pušače, koji puše oko 15-20 cigareta dnevno, a 4 mg je za one koji puše oko 25 do 30 cigareta dnevno. Žvaču se po pola sata više puta dnevno, kad se javi potreba za cigaretom, može se uzimati čak i svakih sat vremena (do 15 komada dnevno) prvih dana nakon prestanka. Kako popušta jačina krize, tako se postupno smanjuje broj žvakaćih guma dnevno, te se nakon nekoliko tjedana (ili mjeseci) prekida s uzimanjem. Nikotinski flaster zalijepi se na neki glatki dio kože tijela i mijenja se svaki dan, te se nikotin upija preko kože u tijelo. Tako je u organizmu stalno prisutna stanovita koncentracija nikotina, pa se ne javljaju simptomi apstinencijske krize.

Bupropion (pod nazivom Zyban) je lijek koji nije na bazi nikotina, nego njegov mehanizam zadire u prijenos neurotransmitera (tvari koje prenose spoznaje, misli i osjećaje u mozgu) u središnjem živčanom sustavu. Lijek je u obliku tableta od 150 mg, počinje se uzimati oko tjedan dana prije prestanka pušenja, te kad se sedmi dan prestane pušiti, navodi se da više ne nedostaje cigareta. Ovaj lijek još nije registriran u Hrvatskoj.
Brojne studije ukazuju kako oba načina potpore tijekom apstinencijske krize pouzdano povećavaju uspješnost prestanka pušenja.

Komentari