Koliko je važna koštana masa?

U zadnje vrijeme sve više žena postaje žrtvom tihe epidemije, kako još nazivaju osteoporozu. Žene često nisu ni svjesne da boluju od ove opasne bolesti, dok im se ne dogodi nezgoda i prelome neku od kosti.

Osteoporoza pogača čak 45% žena, a vrlo je zabrinjujuća činjenica da od osteoporoze umre više žena nego od raka maternice.

Kosti su živo tkivo, a osteoporoza smanjuje gustoću kostiju. Osteoporoza toliko oslabi kosti da je lagan udarac i jednostavan pad dovoljan da se ona slomi. Ova bolest javlja se nakon menopauze, kad jajnici prestanu proizvoditi estrogene koji se smatraju ključnim čimbenikom u obnovi koštane mase. Osteoporoza pogađa više žene nego muškarce, jer žene imaju manju koštanu masu. Više čimbenika mogu predodrediti hoćete li i vi oboljeti od ove opasne bolesti. Ako žene u vašoj obitelji imaju osteoporozi, velike su šanse da ju i vi dobijete.

Teško je dijagnosticirati osteoporozu, budući da nema nikakve simptome. Neke žene mogu zamijetiti da su izgubile koji centimetar na visini, te da im se pojavila „udovičina grba“ što je jasan znak da su kosti kralježnice oslabile te da se kralješci stišću kao da su zgnječeni.

Osteoporoza se može preventivno spriječiti, te se preporuča ženama u dvadesetim i tridesetim godinama života da obave pretrage kako bi spriječile propadanje koštane mase. U današnje vrijeme pojavljuju se dijete u kojima se izbjegavaju  hranjive tvari potrebnih za zdrave kosti, kao što su vitamini K, D i B6. Izostanak ove tvari za posljedicu ima gubitak koštane mase. 

Pušenje, alkohol i previše soli također utječu na gubitak gustoće u kostima, to su čimbenici na koje treba pripaziti. Kortikosteroidi kojima se liječe različite bolesti također povećavaju šanse da se pojavi osteoporoza. Vodite brigu o svom zdravlju jer rane pretrage mogu spriječiti ili ublažiti daljnje oštećenje kostiju.

Komentari