vasylshepella/Shutterstock

Savjeti za mlade majke i očeve

Ponekad se nađemo u situaciji u kojoj dosad nismo bili, a nismo se naviknuli tražiti pomoć od drugih.

U većini slučajeva majke mogu dojiti, pa im uglavnom ne manjka mlijeka za bebu. Vrlo je važno sabrati se prvih par tjedana dok sve ne krene nekom rutinom, a kasnije će već biti lakše. Dojenje je vještina koju će beba i mama zajedno svladati kako vrijeme prolazi, to nije nešto što znaju odmah nakon rođenja.

Educirajte se, potražite pomoć i potporu - i najproblematičnije dojenje može uz malo pomoći postati predivno i nezaboravno iskustvo u kojem ćete uživati. Poruka majkama: Ne odustajte!

Kad beba dođe doma
SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock.com

Dobro je informirati se prije nego što počnete dojiti. Nekoliko savjeta kako da vam dojenje bude lakše:

- Nemojte odustati, pa čak i ako vam treba mjeseca da formirate neku rutinu.
- Ne gubite nadu, normalno je da vam bude puna kapa svega, ali budite jaki i nemojte se bojati potražiti pomoć roditelja ili prijatelja.
- Nemojte se obeshrabriti - bebe su cjelodnevna zanimacija s dugim dežurstvima.
- Pokušajte si organizirati vrijeme što bolje možete. Jedino ćete na taj način stići obaviti sve kućanske poslove, ali ne zaboravite na vrijeme u kojem ćete se opustiti i uživati.
- Kada negdje idete ponesite dijete sa sobom, bit ćete mirniji ako znate da je beba sigurna s vama.

Pojednostavnite si dojenje, neka dijete spava kraj vas, ovako ga možete podojiti bez da palite svjetlo u ležećem položaju. Također, svakako dozvolite suprugu da vam pomogne preko noći kako biste uhvatili nešto više sna. Bitno je da se dogovorite i međusobno surađujete!

Tata je vrlo važna osoba, ne samo u životu svoje supruge, nego i svoga djeteta. Iako je majka uvijek uz dijete, vrlo je važno da ono osjeti i blizinu oca. To je od ključne važnosti kao moralna podrška majci.

Par savjeta za tatu, kako bi što lakše podnio novonastalu situaciju:

- Rasteretite svoju suprugu određenih obaveza i pobrinite se da se odmori dok beba spava.
- Pomozite svojoj supruzi da što manje bude pod stresom, pokušajte preuzeti što više kućanskih poslova.
- Potrudite se da majka ne bude preumorna kada imate posjete. Ako primijetite da je preumorna, zamolite goste da odu ili ostanite s njima dok se majka odmori.
- Informirajte se o dojenju kako bi mogli razumjeti svoju suprugu i eventualno joj pomoći riješiti potencijalne probleme.
- Uvijek budite pozitivni i pokažite supruzi da nije sve crno, da će biti bolje.
- Budite uvijek uz majku sa savjetima, te joj uvijek budite potpora na koju se može osloniti. Na taj način joj znatno olakšavate cijeli proces.

L. K.

Komentari