Kako odgojiti dijete?

Uvijek se pitamo kako najbolje odgojiti dijete i da li su naše metode dobre.

Pravila ponašanja

 1. Upišite dijete u vrtić. Ondje će naučiti da ne postoje samo roditelji.
 2. Uvijek odvojite dovoljno vremena za vaš partnerski odnos. Djetetu je važno osjetiti da među roditeljima vladaju sklad i ljubav.
 3. Ponašajte se kao roditelji, a ne kao prijatelji. Uvijek morate biti oslonac i vodič svojem djetetu.
 4. Postavite pravila ponašanja kojih se dijete mora pridržavati i ne odustajte od njih. Moraju biti jednostavna i jasna.

Najčešćih pogrešaka

 1. Postavljate kruta i preteška pravila. Disciplina se ne postiže stegom i vikanjem, nego strpljenjem.
 2. Privilegirate nekoga od djece. Roditelji ste sve svoje djece i tako se morate ponašati. Samo će tako djeca imati povjerenja u vas i znati da vam se mogu obratiti za pomoć.
 3. Dopuštate da vas vide obeshrabrene ili deprimirane. I u trenucima najdubljih osobnih kriza trebate pronaći snage da djeca i dalje vjeruju da ste im oslonac u životu.
 4. Skloni ste stvarati mitove. Starija djeca ne smiju se mlađoj činiti genijima, a mlađa ne smiju biti povlaštena zato što su "slatka i mala".
 5. Skrivate financijske probleme. Djeca, dakako, ne
 6. trebaju sve znati, ali moraju biti upućena u obiteljske mogućnosti i prihvatiti njihova ograničenja. U stanju su shvatiti da nešto ne mogu imati zato što nema dovoljno novca.

Djeca

 

Koraci do pomirenja

 1. Mlađem djetetu dajte neki predmet starijeg djeteta do kojeg mu je uvijek bilo stalo. Primjerice, teniski reket može u očima mališana biti pozitivan simbol, znak da se i njega smatra odraslim.
 2. Od starijeg djeteta tražite da se ponaša odgovornije. U njemu potaknite osjećaj da se pouzdajete u njega. Uživat će u osjećaju važnosti, osjećat će se sigurnije i samopouzdanije.
 3. Kad porastu, pravedno podijelite kućna zaduženja, ovisno o dobi svakog djeteta.
 4. Tjedni džeparac dijelite kad su oboje prisutni, ali tako da mlađe dijete shvati i prihvati da su potrebe starijega ponekad veće. Tako će oboje djece shvatiti da postoje stupnjevi u razvoju kroz koje svatko mora proći.
   

Komentari