Zaštitite dijete od sunca

Kad vani zatopli, mladi roditelji žele što prije iznijeti svoju bebu na sunce. Bebe su posebno osjetljive jer ne podnose...

Kad vani zatopli, mladi roditelji žele što prije iznijeti svoju bebu na sunce. Bebe su posebno osjetljive jer ne podnose vrućine dobro kao starija djeca i odrasli.

Nikad izravno na suncu
Bebe mlađe od 6 mjeseci ne smijete mazati sredstvom za zaštitu od sunca, ne izlažite ih izravno suncu, posebno ne između 10 i 15 sati kada su ultraljubičaste zrake najjače.

Pokrijte dijete
Ako će beba biti u podne vani, čak i ako je u sjeni, odjenite joj lagane pamučne hlačice svijetle boje i gornji dio dugih rukava, te joj obvezatno stavite šešir ili kapicu širokog oboda.

Zaštita dijece od sunčevih zraka

Zaštita od sunca
Ako u blizini nema prirodne sjene, morate imati pri ruci suncobran. Na dječja kolica postavite mali suncobran ili otvorite sklopivi pokrov. Pobrinite se da suncobran osigura sjenu i djetetovim nogama i stopalima. Ipak, ni potpuna sjena ne predstavlja potpunu zaštitu od sunca. Zrake koje se odbijaju od vode i pijeska također mogu izazvati opekline.

Puno tekućine
Za vrućih dana djeci kao i odraslima treba više tekućine no inače, da bi nadoknadila tekućinu izgubljenu znojenjem.

Pazite na vruće sjedalice
Pripazite kad stavljate bebu na sjedalicu u autu, u kolica ili na dječji stolac koji je bio na suncu ili u jako vrućem okruženju. Djeca mogu dobiti opekline drugog stupnja od površina ugrijanih sunčevim zrakama. Najbolje je da sjedalice i kolica budu presvučeni tkaninom. U protivnom, preko sjedala prebacite ručnik prije no što u njega stavite dijete

Toplo - hladno
Ako unosite dijete sa sunca u klimatiziranu prostoriju, obavezno ga prekrijte sa prekrivačem ili vestom kako biste ublažili taj prijelaz. Pazite da ne pretjerate jer to može dovesti do pregrijavanja bebe. Vodite se vlastitim osjećajem ugode.
 

Komentari