Da li prestati dojiti kada dijete krene u vrtić ili jaslice?

Ako ste razdvojeni od djeteta, nemojte to smatrati nikakvom zaprekom u nastavku dojenja. Dijete možete i dalje dojiti kad ono krene u vrtić ili jaslice. Liječnici smatraju da je dobro dojiti kada dijete krene u vrtić, jer je tamo izloženo raznim novim bakterijama,...

Ako ste razdvojeni od djeteta, nemojte to smatrati nikakvom zaprekom u nastavku dojenja. Dijete možete i dalje dojiti kad ono krene u vrtić ili jaslice. Liječnici smatraju da je dobro dojiti kada dijete krene u vrtić, jer je tamo izloženo raznim novim bakterijama, a majčino mlijeko sadrži veliku količinu antibiotika. Dojenje u ovom razdoblju je također vrlo dobar način da se održi bliskost majke i djeteta, a također će mu pomoći da se što bolje privikne na novo okruženje.

dojenje i vrtić
bokan/Shutterstock.com

Nema razloga za strah da dijete neće moći izdržati bez dojke dok je u vrtiću. I kada vaš anđeo napuni godinu dana, on će i dalje znati da upravo majka ta osoba u kojoj mogu naći sigurnost i prehranu. Tete u vrtiću su specijalizirane da djeci pomognu da se prilagodi, te da ga nahrane kada god to ono zatraži.

Prednosti su mnogobrojne, a i sasvim je prirodno dojiti i kad dijete napuni godinu dana. Jedini kriterij prilikom toga je vaš i djetetov izbor. No majke često dožive negodovanje okoline ako nastave dojiti nakon što je dijete napunilo godinu dana, te su često to primorane raditi u tajnosti, što nikako nije u redu. Nemojte si dozvoliti da ružni komentari uskraćuju vama i vašem djetetu uživanje u bliskosti prilikom dojenja, sami odlučite kada je prigodno vrijeme da prestanete.

Komentari