Hoće li dijete biti ljevak?

Sasvim mala djeca često žlicu hvataju lijevom rukom, no to ne mora biti znak da će biti ljevaci.

Između sedmog i devetog mjeseca neka djeca pokazuju ljevorukost, ali 40% djece u dobi od svoje četvrte do pete godine nisu se još opredijelili, kao ni 20% ona između pete do sedme godina života koja još nisu potvrdila svoj izbor.

Primijetite li da se dijete ne može odlučiti, obratite se specijalistu pedijatru ili psihologu. Jer, dobro bi bilo za vrijeme učenja pisanja izbjeći promjenu ruke. Stručnjak će otkriti koja je strana razvijenija. Svakako je dobro provjeriti kod specijaliste jer su neka djeca dešnjaci, pogreškom proglašena ljevacima.

Vrlo je rijetka pojava da se dijete jednako koristi s obje ruke. Ove osobe jednako spretno obavljaju sve poslove i lijevom i desnom rukom. Neki se ljudi češljaju lijevom rukom, a sve drugo rade desnom, što ne znači da se jednako spretno mogu koristiti s obje ruke.

Kako god okrenete, nije ni bitno kojom će rukom pisati vaše dijete, bitno je samo da mu olakšate odluku i pomognete mu da donese zaključak s kojom mu je rukom lakše pisati i raditi određene stvari, kako se ne bi zbunjivalo i kompliciralo si vrlo jednostavne postupke.

Komentari