viki2win/Shutterstock

Dječja ljubav

Iako svi znamo da svako dijete voli svoje roditelje, ponekad su potrebni znakovi kojima ono pokazuje tu svoju ljubav.

Danas smo za vas priredili članak u kojem ćemo vam pokazati koji su sedam znakova da vas vaše dijete voli. Nadamo se da ćete uživati u članku i pronaći znakove kojima vaše dijete pokazuje da vas jako puno voli i da ste mu sve na svijetu. Iako svi znamo da svako dijete voli svoje roditelje, ponekad su potrebni znakovi kojima ono pokazuje tu svoju ljubav.

Sedam znakova da vas vaša beba voli

  • Često vas gleda u oči – vaše novorođeno dijete obožava promatrati lica u svojoj okolini, no svakako joj je vaše lice najdraže. Sigurno ste zamjetili da vas vaše dijete često gleda dubokim pogledom punim divljenja i ljubavi, ovaj pogled je uzrokovan duboko ugrađenim instinktom preživljavanja koji je „dizajniran“ da privlači ljubav i pažnju svojega skrbnika napominju vodeći svjetski stručnjaci koji su proveli vrlo opsežno istraživanje na temu ovoga. No ovaj pogled također znači da vas vaše dijete sve više i više voli, u ovom razdoblju vaše dijete shvaća koliko ste zapravo važna komponenta u njenom životu.
  • Vaše dijete prepoznaje vaš miris – ako djetetu date na izbor da bira između mirisa svježih ruža i vaše nošene majice uprljane mlijekom od dojenja, vaše dijete će u svakom trenutku izabrati vašu majicu. Čak i dijete koje je staro samo tjedan dana će okrenuti svoju glavicu prema ručniku na kojem je ostalo nekoliko kapljica vašeg mlijeka. Iako se ovo čini čudno, za vaše dijete nema ljepšeg mirisa od majčinog prirodnog mirisa.
  • Vrlo vam se često smješi – prvi puta kada vam vaše dijete da onaj veliki i iskreni osmjeh, to je zasigurno jedan od najčarobnijih trenutaka u vašem životu. Na ovaj način vam vaše dijete hoće dati do znanja da vas voli jako puno.

  • Dijete vam pokušava govoriti – prvi pokušaji govora kod vašeg dijeteta su najčešće namjenjeni upravo vama ili pak drugom skrbniku. Najčešće je to oblik nekog tepanja kojim vam želi reći da mu je stalo do vas. Stručnjaci napominju da dijete nikad neće početi govoriti samo sebi, nego majci ili skrbniku. Ono će početi koristiti prve riječi koje nauči pokušavajući razgovarati sa vama, stoga bi bilo jako dobro da mu odgovorite svaki puta kada vam vaše dijete pokuša nešto reći. Na ovaj način ćete i vi i vaše dijete graditi vrlo čvrste temelje za izgradnju razgovora u budućnosti, a samim time ćete ojačati emocionalnu vezu sa svojim djetetom i biti ćete čvrsto povezani kako godine prolaze.
  • Vaše dijete želi da ste mu u blizini – otprilike negdje kada napuni šest mjeseci života, moći ćete zamijetiti da vaše dijete nije sretno ako niste prisutni u njegovoj blizini. Velika je vjerojatnost da će vaše plakati i biti nemirno svaki puta kada napustite prostoriju u kojoj se ono nalazi, no također moći ćete zamijetiti veliki osmjeh na njegovom licu kada se vratite u prostoriju. Ovo je jedan od najboljih znakova da između vas raste povezanost, a to je svakako najlijepši osjećaj na svijetu. Povezanost majke i djeteta se ne može ničim mjeriti, i trebate graditi tu povezanost.
  • Vaše dijete djeli vaše interese – bilo da se radi o paljenju blagdanskih svjetala ili pak perete prljavo rublje, ako dobro promotrite, moći ćete zamijetiti da vas vaše dijete oponaša i želi raditi isto to što i vi radite. Ovo se naziva uzajamna povezanost, a ovakvo ponašanje možete zamijetiti kad je vaše dijete staro tek nekoliko mjeseci, no najizraženije je između devetog i dvanaestog mjeseca života. Ovo je najbolji znak da je vaše dijete povezano s vama i cjeni ono čemu vi pridajete pozornost. No i kada vaše dijete prohoda, ono će i dalje pokazivati ovakvo ponašanje, nemojte mu to uskraćivati, dozvolite mu da vam pomogne. Svakako, to ne moraju biti neki teški poslovi, možete mu dati da nosi jednu majicu ili čarapu nakon što operete rublje do konopca za rublje, na ovaj način će vaše dijete znati da ste i vi spremni pokazati istu količinu uživanja u ovome.
  • Vaše vas dijete koristi kao štit – nemojte se iznenaditi ako vaše dijete „zakopa“svoju glavicu u vaša prsa kada se netko novi pojavi, pogotovo ako tu osobu još nije vidila u životu. Strah od stranaca je normalna faza koju moraju proći sva djeca u životu, i traženje sigurnosti i utočišta u vama je jedan od najznačajnih načina da vam vaše dijete pokaže koliko mu značite i koliko vas zapravo voli, time vam ukazuje povjerenje.

J.B.

Komentari