Savjeti za mlade majke

Kažu da ne postoji ljepši osjećaj od držanja novorođenog djeteta u svome naručju.

Nakon toliko čekanja, napokon ste majka. U ovom razdoblju vašega života vaša sreća je bezgranična. Devet mjeseci nosili ste tu malu buhtlicu ispod svog srca i sada je pravo vrijeme da uživate u svom djetetu.

Međutim, uz novo vas dijete očekuje i velik broj promjena koje će vam se dogoditi u životu. S novim životnim stilom, dolaze i brojni izazovi s kojima ćete se susresti. Ako ste majka po prvi put, tada uz te sve brojne izazove dolazi brig i učenje novih stvari. Zasigurno ćete imati puno pitanja kako što učiniti, no nemojte brinuti - idite postupno, korak po korak i sve ćete moći napraviti. Vrlo je vjerojatno da ćete se pokušati pripremiti na sve izazove koji vas čekaju, ali život je takav da nas uvijek iznenadi i nikad ne znamo što možemo očekivati. Majkama je potrebno vremena i za sebe, između ostalog, te se postavlja pitanje kako pravilno uskladiti sve obaveze kako biste dobili najviše od tog perioda.

Na početku majčinstva, trebate odabrati nekoliko prijatelja, članova rodbine i obitelji kojima vjerujete. Oni će vam biti od velike pomoći u prvih nekoliko dana bebinog života. Ovo je vrlo bitno, jer ćete barem prvih mjesec dana majčinstva trebati hvatati što više sna kako bi mogli svoje dijete hraniti svakih nekoliko sati. Budite spremni na neispavanost i umor. Upravo je zbog ovoga bitno da imate nekoga uz sebe tko će paziti na vaše dijete dok vi pokušavate odspavati preko dana. Ove osobe također možete zamoliti da vam pomognu oko kućanskih poslova, bilo da se radi o kuhanju, pranju rublja, čišćenju i sličnom. Ako se na nikoga ne možete osloniti, uvijek možete unajmiti kućnu pomoćnicu. Iako je ovo prava rijetkost, sve više žena unajmljuje kućne pomoćnice koje im pomažu u nabavci namirnica, peglanju i drugim kućanskim poslovima ili obavezama.

Kao mlada majka puni ste energije, no ta energija s vremenom nestane. Upravo zbog toga trebate pronaći malo vremena za sebe. Bit ćete vrlo zaposleni njegom i brigom za svoje dijete, no nemojte zapostaviti ni svoje potrebe. Stručnjaci diljem svijeta savjetuju da meditirate nekoliko minuta dnevno. Meditacijom ćete razbistriti um i skupiti snage da krenete u nove pobjede. Meditirati možete na razne načine, a najbolji način je meditacija prilikom kupke. Dozvolite svome tijelu da zacijeli - ovo pogotovo vrijedi za majke koje su imale problema pri porođaju ili su pak rodile putem carskog reza. Ako na sebe stavljate previše obaveza, na taj ćete način postati vrlo tjeskobni i nesretni. Nemojte dozvoliti sebi da vas vaše dijete pamti kao nesretnu i depresivnu majku, a ako se počnete iscrpljivati, velika je vjerojatnost da će vam se to i dogoditi.

Na vašem mobilnom telefonu ili pak kraj fiksnog telefona napravite popis na kojem će biti svi važni brojevi. Ovo trebate napraviti kao preventivnu mjeru u slučaju da se nešto dogodi. Ako se pojave znaci postporođajne depresije, trebate na taj popis uvrstiti osobu koja će uvijek biti tu za vas i koja će vas moći u svakome trenutku urazumiti i pružiti vam utjehu. Najčešće je ta osoba vaša majka ili neki bliski prijatelj. Telefon vam u svakome trenutku treba biti pri ruci, pogotovo ako ste samohrana majka i ako stanujete sami. S druge strane, mlada bi majka trebala u svakome trenutku imati nekoga pored sebe, no i telefon će biti dovoljan. 

Biti majka nije lako, no vama je dano da uživate u najljepšem osjećaju na svijetu, čudesnom događaju rođenja. Taj dar trebate iskoristiti najbolje što možete.

L. K.

Komentari