Zdrava hrana

Namirnice koje mogu spriječiti razne bolesti kao što su srčani udar, debljina...

Šampinjoni
Nešto tako obično kao što su šampinjoni može vas zaštititi od virusa jačajući vam imunološki sustav Antioksidansi koje sadrže toliko su jaki da djeluju i protiv raka. A protiv debljanja uzmite 200 g šampinjona umjesto 100 g tjestenine ili riže: tako ćete uštedjeti 200 kcal po porciji.

Češnjak
Smrdi, ali osim vampira (i suprotnog spola) tjera i rak. No da bi enzim zaslužan za to - alinaza - pokazao punu djelotvornost, ostavite nasjeckani češnjak da odstoji 10-ak minuta prije nego što ga dodate jelu.

Limun

Limunova korica sadrži D-limonen, tvar koja štiti od kožnih tumora. Samo žličica tjedno dovoljna je da 30 posto smanji rizik dobivanja kožnih tumora.


Limun

Maslinovo ulje
Uvijek birajte ekstra-djevičansko. Takvo maslinovo ulje ima poseban, pun, pomalo 'papren' okus, te sadrži više protiv raka djelotvornih antioksidansa nego lagana ulja blažeg okusa.

Tamna čokolada

Što tamnije, to bolje - birajte čokolade sa 60 i više posto kakaa, pogotovo one proizvedene od kakaovca s točno određenog područja i iz organskog uzgoja. I katkad se odvažite na nešto ekstravagantno, npr. da malo čokolade ubacite u čili. Obogatit će ne samo okus nego i dozu polifenola i flavonoida, koji smanjuju rizik srčanih bolesti i sprječavaju rast razine kolesterola u krvi.

Parmezan

Tvrdi sirevi jaka okusa poput parmezana, naribani ili tanko narezani, salati dodaju ekstra dozu bjelančevina. Bjelančevine trebaju biti sastavni dio svih obroka: tako ćete brže biti sitiji te cijelog dana sagorjeti više kalorija.

Čili papričice
Ljute vam papričice mogu olakšati mršav¬ljenje. Kapsaicin koji sadrže pomaže jetri da iz krvotoka očisti inzulin, hormon koji organizmu "naređuje" da skladišti masno tkivo.

Grah
Grah je odlična namirnica jer istodobno osigurava i bjelančevine i vlakna. I to brzo i lako, uzme li se onaj iz konzerve. Ali oprez - taj bi vam mogao povećati i dnevni unos soli. Zato ga dobro isperite: trominutnim ispiranjem uklonit ćete 30 posto natrija.
 

Komentari