Češnjak je čuvar vašeg zdravlja

Unatoč njegovom odbojnom mirisu, češnjak se već stoljećima koristi u prehrani zahvaljujući njegovim hranjivim tvarima. Indijska i kineska kultura češnjak koriste već tisućama godina u kuhinji i medicini.

Lukovica češnjaka sadrži jako puno aktivnih sastojaka od kojih mnogi su poznati zbog svojih ekstremno blagodatnih svojstava za tijelo. Upravo je zbog njih češnjak dospio na listu super namirnica.

Postoje i vrlo pozitivne indicije da češnjak ima utjecaj u borbi protiv raka. Istraživanja su pokazala da češnjak ima aktivnu ulogu u sprječavanju raka dojki i raka pluća. Razlog tomu jest što češnjak sprječava nakupljanje stanica raka. Potrebno je provesti još dodatna istraživanja beneficija češnjaka u borbi protiv raka kako bi se ove tvrdnje dokazale istinitima.

Bezbrojne studije su pokazale da češnjak vrlo uspješno smanjuje kolesterol, sprječava stvaranje zastoja u krvotoku jer pomaže u uklanjanju masnoća koje se talože na stjenkama arterija. Češnjak također snižava krvni tlak.

Konzumacija češnjaka ima vrlo pozitivan učinak na imunološki sustav. Studije su pokazale da češnjak kontrolira infekcije bakterija i virusa, zato ga se preporuča preventivno konzumirati u razdobljima kada vladaju gripe i prehlade. Iako se smatra da on tu nema aktivnu ulogu, dokazano je da češnjak pomaže vašem obrambenom mehanizmu da radi punom snagom.

Češnjak je također izvrstan izvor bezbrojnih esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin B6, Vitamin C, selenij i kalcij. Biljka također u sebi sadrži zavidnu razinu vitamin B1 i fosfora.

Komentari