Dobrobiti C vitamina

Vitamin C, zvan također i askorbinska kiselina, održava ligamente, tetive i druga potporna tkiva. Nalazi se u ...

Limeta i limunVitamin C, zvan također i askorbinska kiselina, održava ligamente, tetive i druga potporna tkiva. Nalazi se u voću i u krumpirima. Pošto je antioksidant, pomaže u regulaciji vaših krvnih stanica, čuvajući ih od deformiranja radi toksina u zraku, što u nekim slučajevima može prouzročiti rak.

Najveća dobrobit vitamina C je formacija kolagena, supstance proteina koji stanicu održavaju na okupu. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza. Potreban je za dobro zdravlje, vitalnost i izdržljivost. Održava vašu kožu čistom i svježom, a zubno meso i zube zdravima. Vrlo je važan za bitne funkcije svih žlijezda i organa. Taj vitamin održava kosti i dobro funkcioniranje nadbubrežne žlijezde i štitnjače. Ubrzava izlječenje i štiti od svih oblika stresa – fizičkog i mentalnog.

Što se dešava ako ne uzimate dovoljno C vitamina? Imati ćete meko zubno meso, krvarenja, slabe kapilare, anemiju, propadanje kolagena, upale će duže trajati, a rane sporo zarastati. Vidjet ćete kako starite brže, mogu se pojaviti problemi sa štitnjačom, a vaša će otpornost svim infekcijama biti vrlo niska. Toksični efekti lijekova i otrova iz okoline biti će veća. Blaži nedostatak se manifestira kao zamor, anoreksija, bolni mišići, i veća sklonost infekcijama.

Duži nedostatak može prouzročiti skorbut, koji je opasan. Može dovesti do formiranja modrih mrlja na koži, mekog zubnog mesa, i krvarenja membrana sluznica. Mnogi su mornari na dugim putovanjima oboljeli od skorbuta. Kada su utvrdili kako je skorbut nedostatak u prehrani, ponijeli bi sa sobom na duga putovanja limun i druge vrste hrana bogate C vitaminom, te tako stali na kraj tom problemu. Vitamin C naći ćete u voću i povrću. Ali, većina hrane kuhanjem ga gubi. Kako biste dobili najbolje što se može dobiti, voće i povrće jedite sirovo. Drugi dobar način je da ga uzimate kao dodatak prehrani, i tako unesete preporučenu dozu koja sam svakodnevno treba.
 

Komentari