SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock

Koliko često trebate dojiti?

Dojenje je jedno od najintimnijih i najljepših iskustava majke i novorođenčeta, ali ponekad mlade majke ne znaju što očekivati u prvih nekoliko mjeseci dojenja.

Dojenje je jedno od najljepših iskustava koje se može dogoditi u životu jedne majke. Unatoč tome, većina majki prizna kako su bile uplašene za vrijeme dojenja. Najveći strah majki je u tome koliko često treba hraniti dijete, kako odrediti koliko je mlijeka djetetu dovoljno i dobiva li dijete dovoljno mlijeka koje mu je potrebno za pravilan rast i razvoj.

Prije svega, vrlo je teško definirati prosječan broj puta kada će vaše dijete tražiti hranjenje. Neki stručnjaci smatraju da je to jako teško odrediti jer se djeca jako razlikuju. Neka djeca žele biti na dojci cijelo vrijeme, ne samo zbog prehrane, nego i zbog sigurnosti koje pruža ovaj fizički kontakt sa majkom. S druge strane, neka će djeca jesti samo kada osjete potrebu.

Prvih 24 sata od poroda, vaša će beba možda biti previše umorna i iscrpljena da bi jela. No, nemojte se uplašiti. Dijete će jesti onda kada bude gladno. U prvom mjesecu od rođenja, vaše dijete moglo bi tražiti jesti svaka dva do tri sata, što znači osam do dvanaest puta u vremenskom razdoblju od 24 sata. Ovo vam se na prvi pogled može činiti kao jako puno, pa vas može dovesti na razmišljanje dobiva li vaše dijete dovoljno hranjivih tvari u prilikom svakog dojenja. Ali trebate imati na umu da vaše novorođeno dijete ima vrlo malen želudac koji često traži nadopunu.

U drugom će mjesecu nakon rođenja vaše dijete tražiti hranjenje osam do devet puta dnevno, a u trećem mjesecu ta brojka će pasti na tek šest ili sedam puta svakog dana. Međutim, nakon što dijete kroči u četvrti mjesec života, broj dojenja bi se mogao povećati. No, to se može događati samo u nekim kraćim periodima, pošto će početi gubiti fokus i biti neusredotočeno, jer sada već doživljava svijet oko sebe, ali i okolinu i promjene u njoj.

Nakon četvrtog mjeseca broj dojenja će opet početi opadati. Kada vaše dijete napuni šest mjeseci, vrlo je velika mogućnost da će broj hranjenja pasti na pet ili šest puta dnevno. Na ovoj brojci će ostati sve dok vi ne odlučite prestati dojiti.

L. K.

Komentari