Ohrabrite svoje dijete

Koliko često hvalite svoje dijete frazama "Tako si dobar" ili "Tvoj rad je najbolji"? Umjesto nastojanja da dijete po svaku cijenu bude zadovoljno sobom, rađe mu pomognite da uspije.

Koliko često hvalite svoje dijete frazama "Tako si dobar" ili "Tvoj rad je najbolji"? Umjesto nastojanja da dijete po svaku cijenu bude zadovoljno sobom, rađe mu pomognite da uspije. Pohvala djeteta najviše pomaže ako prenosi ne samo vaše odobravanje već i mnogo informacija o onom što dijete dobro radi.

Odgoj djeteta

Razmišljajte o tome kao o načinu ohrabrivanja, a ne kao o pohvali. Kad hvalite dijete gorenavedenim ili sličnim frazama, postavljate sebe za suca koji određuje što je "dobro" i što je "najbolje". To vam daje i moć da odlučujete tko je "dobar", a tko "loš", i dijete je zapravo prepušteno vama na milost i nemilost. Ono nauči da za pohvalu mora ugoditi vama ili nekim drugim autoritetima, a ne sebi.

Za razliku od pohvale, ohrabrivanjem priznajete djetetov trud ili napredak a da ga pritom ne procjenujete. Tako mu dajete do znanja da nešto dobro radi jer to samo želi, i tako jača svoj osjećaj da nečim u potpunosti vlada. Trik je u tome da opisujete ono što vidite ili čujete da vaše dijete radi, ne dodajući procjenjuće riječi kao što su "dobro", "bolje" ili "najbolje". Takve vam se izjave mogu učiniti previše blage u usporedbi s "klasičnom" pohvalom, ali su djelotvornije jer pozivaju dijete da razmisli i shvati zašto se to vama svidjelo i odgovori nešto drugo osim "Hvala".

Na primjer, ako kažete: "Sagradio si nešto što nikada ranije nisi sagradio", dijete će možda odgovoriti "Da, nikada prije nisam sagradio dvorac. Ali ideju mi je dala knjiga o vitezima koju čitam..." Razgovor o tome omogućuje mu da spozna svoj uspjeh ("Sada mogu graditi dvorce") i prepozna svoje sposobnosti i napredak ("Imam dobre ideje; znam svoje ideje provesti u djelo"). Tako će idući put, kad izvadi lego kocke, razmišljati: "Hmm, posljednji put sam napravio dvorac i dobro je ispalo. Sada ću probati svemirski brod."

Pješćani dvorac

Još jedna prednost ovog pristupa je ta da ostavlja mjesta spontanijim reakcijama kad dijete učini nešto zaista fantastično i jednostavno morate reći "Vau!" ili "Super!". Kad se ta vrst pohvale čuva za ono što zaista zavrjeđuje pohvalu, onda se dijete osjeća izvanredno kada je čuje.

Komentari