Vasaleks/Shutterstock

Utjecaj roditelja na dijete

Nismo ni svjesni koliko naše ponašanje prema djetetu može kasnije utjecati na njegov razvoj.

Upravo zbog toga trebate pripaziti kako se odnosite prema vašem djetetu ili ljudima u vašoj okolini. Možemo slobodno da vaše dijete gleda vaše ponašanje i u njemu traži osnove za svoje ponašane, stajališta i odnos prema drugima.

Budite mu uzor

Stručnjaci su došli do zaključka da možete svoju narav nesvjesno prenijeti na svoje dijete, no ne genima, nego ponašanjem i odgojem djeteta.

Bilo to dobro ili loše, djeca mogu „pokupiti“ narav i raspoloženja svojih roditelja. Čak i vrlo mlada djeca imitiraju emocionalno stanje svojih roditelja, što zapravo aktivira posebne živčane veze. Primjer za to jest kada se smijete, i vaše će se dijete smijati, jer njihov mozak postaje „povezan“ sa smijanjem. Slično tome jest, ako imate dijete koje pati od grčeva i plače satima, najbolje je da ostanete smireni jer djeca mogu pokupiti stres koji proživljavaju roditelji.

Kada imate novorođeno dijete, normalno je da se osjećate umorno i preplavljeno osjećajima, no ako ste konstantno pod stresom ili pak patite od depresije, vrlo je važno da potražite profesionalnu pomoć. Roditelji koji su često izloženi depresiji ne mogu svojoj djeci omogućiti bilo kakvu stabilnost u životu, a to može imati vrlo loše posljedice na daljnji život vašeg djeteta. Čak do te razine da može stvoriti i emocionalne probleme kod djece. Zbog toga je vrlo bitno da ostanete svo vrijeme smireni i opušteni, vaše dijete će vas upoznati kao smirenu i opuštenu osobu, te će smatrati da je to normalno i ono će vjerojatno biti takvo.

Naučite ih da rade smislene stvari

Kako vaše dijete odrasta, vi se možete pobrinuti da nauči važne stvari o životu. Čak i najmanje lekcije koje uči iz dana u dan mogu biti vrlo plodonosne i pune zadovoljstva jer ste nekome pomogli da se zna boriti za sebe tijekom života. Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju neki cilj i koji smatraju svoj život značajnim puno manje padaju u depresije i sretniji su u životu, što je vrlo važno.

Vrlo rano, pa čak i sa deset mjeseci možete svoje dijete naučiti da uživa u davanju i primanju. Ovo možete pretvoriti u neku vrstu igre, ako vi djetetu date komadić banane da jede, dozvolite joj da uzvrati gestom i da vama komadić. Vrlo je važno da djetetu pokažete koliko ste sretni što je ono podijelilo tu bananu s vama. Dijete će kroz to shvatiti kako može ljude, a i samo sebe činiti sretnim ako zna dati, a ne samo primiti nešto. Još jedan sličan slučaj je i ako joj češljate kosu, dozvolite da i ona vama počešlja. Ovi mali trenutci mogu stvoriti osjetljivost prema dijeljenju i brizi za druge osobe oko sebe. A kako vaše dijete raste i postaje malo starije, jednostavni kućanski poslovi, kao što je stavljanje prljave odjeće u košaru za rublje, ili pak postavljanje stola, može kod vašeg djeteta pobuditi osjećaje da i ono pridonosi nešto razvoju vaše obitelji.

Nadamo se da smo vam kroz ovaj članak pomogli da naučite nešto kako bi to primijenili u svom životu i naučili svoje dijete da bude sretno i zadovoljno.

J.B.

Komentari