Što poduzeti da dijete brže progovori?

Stručnjaci kažu da djeca najlakše usvajaju učenje govora u prve dvije godine života. Da bi vaše dijete što...

Stručnjaci kažu da djeca najlakše usvajaju učenje govora u prve dvije godine života. Da bi vaše dijete što prije usvojilo sporazumijevanje govorom olakšajte mu:

Promatrajte dijete
Najbolji način da potaknete razvoj govora jest da govorite o onome u što beba gleda ili što radi. Kao svi mi, i bebe najbrže uče kada ih predmet posebno zanima. Jednostavni su opisi najdjelotvorniji: "Igraš se s autom. Auto je plave boje."

Govorite vašem djetetu
Govorite svojoj bebi o onome što radite: "Sada mijenjam tvoju pelenu. Sada ćemo skinuti tu mokru pelenu. Evo suhe pelene." Brojne su dnevne aktivnosti odlična prigoda za učenje govora. Mi gotovo automatski punimo bebinu bočicu ili se češljamo, no za bebu su to uzbudljiva iskustva. Svaki je kućni posao prava riznica za učenje govora i zato pedijatri savjetuju da te poslove bebi naglas opisujete.

Govorite razgovijetno
Kako bebe oponašaju točno ono što čuju, stručnjaci preporučuju razgovijetan govor umjesto tepanja. Ako vaša beba krivo izgovori riječ, primjerice "baba" umjesto "duda" samo ponovite riječ pravilno: "A, ti želiš svoju, dudu."

Budite muzikalni
Bebe su fascinirane glazbom. Vaše pjevanje ubrzat će učenje govora. I ne brinite ako baš ne pjevate dobro, bilo kakvo pjevanje privući će bebinu pozornost. Možete pjevati sve - od dječjih pjesmica i uspavanki. Promjene u ritmu, tonu i jačini očarat će vašu bebu.

Mala beba

Individualne razlike igraju presudnu ulogu u tome hoće li dijete postati brbljavo. Roditelji ne trebaju djecu tjerati da po svaku cijenu izgovore prve rijeci jer svako dijete ima svoj redoslijed. I spol djeteta igra ulogu u razvoju govora. Dijete koje je fizički vrlo aktivno možda će progovoriti kasnije. Jer, razvoj teče više u nizu no istodobno: prvo kretanje, a zatim govor. Budući da su dječaci općenito aktivniji od djevojčica, obično kasnije progovore. Usto, odrasli s djevojčicama više razgovaraju a s dječacima se više igraju, pa one stoga ranije progovore. Stručnjaci savjetuju da se s dječacima više razgovara, a s djevojčicama više igra kako bi se razvoj ravnomjerno rasporedio.
 

Komentari