Debljina – galopirajuća epidemija

Debljina, kao suvišno nagomilavanje masnog tkiva u organizmu, predstavlja jedan od gorućih problema suvremenog društva, kako na estetskom tako i na javnozdravstvenom polju...

Debljina – galopirajuća epidemija, a preventiva i ravnoteža tjelesne težine u potpunosti su zanemareni

Debljina, kao suvišno nagomilavanje masnog tkiva u organizmu, predstavlja jedan od gorućih problema suvremenog društva, kako na estetskom tako i na javnozdravstvenom polju, a učinkovita borba s pretilošću, održavanje ravnoteže i vitalnosti cjelokupnog organizma iziskuju integralni, interdisciplinarni i holistički pristup usmjeren prema cjelovitom restauriranju zdravlja – zaključeno je na okruglom stolu otvorenom za širu javnost u zagrebačkom hotelu Panorama.

Pretilost problem danasnjice

I Hrvatska prati razvijeni svijet kada je u pitanju debljina; što je već na početku okruglog stola „Holistički pristup ravnoteži tjelesne težine“ istaknuo jedan od njegovih govornika, dr. med. Aleksandar Soltyšik. „Više od polovice stanovnika Hrvatske je pretilo, odnosno preko dva milijuna njezinih stanovnika pati od prekomjerne tjelesne težine. To Hrvatsku čini petom najdebljom nacijom u Europi!“ Točnije, prema iznešenim podacima, oko 64% muškaraca, odnosno 54% žena u Hrvatskoj suočava se s pretilošću.

Glavni, ali ne i jedini uzroci pretilosti su uzimanje većih količina hrane nego što je organizmu potrebno, i to visoko kalorične, rafinirane masne hrane, u kombinaciji s pasivnim radnim i životnim navikama. „Oko 83% muškaraca i 95% žena u Hrvatskoj je fizički neaktivno što dovodi do enorrmnog broja dijabetičara, hipertoničara i pacijenata s bolestima krvnih žila, ali isto tako i do povećanog rizika od malignih bolesti“ zaključio je Soltyšik, upozorivši kako sve to rezultira ne samo zdravstvenom nacionalnom tragedijom, nego i eksplozijom porasta troškova zdravstvene skrbi.


Biološka medicina kao lijek za smanjenje tjelesne težine

U svojoj dugogodišnjoj praksi liječenja prekomjerne tjelesne težine, dr. med Soltyšik preferira prakticiranje metoda biološke medicine koje zagovaraju pročišćavanje organizma. „Najčešće pacijentima preporučim jednu od metoda čišćenja organizma koju potpomažem nizom suplemenata i pomoćnih ljekovitih tvari na prirodnoj bazi, poput Metasysa, što je zapravo čisti vodeni ekstrakt zelenog čaja“ poručio je Soltyšik, dodavši kako spomenuti dodatak prehrani dovodi postupno do „temeljite metaboličke preobrazbe organizma“ što dokazuju brojne kliničke studije.

Zeleni čaj, kao najjači prirodni antioksidans, pruža niz pozitivnih učinaka na naš organizam. Primjerice, neutralizira oksidativni stres na razini svake stanice, sprečava apsorpciju zasićenih masti iz probavnog trakta, dovodi po pojačane razgradnje masnih naslaga oko struka, glutealne regije i bedara, povećava razinu energije u tijelu i vitalnost, obnavlja kosu, nokte i kožu, te služi kao prevencija pojave zloćudnih novotvorina i regulira šećer u krvi kao i snizuje povišene masnoće.

„Debljini, kao problemu narušenog zdravlja potrebno je pristupiti kompletno, integralno i holistički, a ne kampanjskim i parcijalnim pristupom temeljenim na „učinkovitim“ dijetama“ dodao je Soltyšik i zaključio kako je nagli gubitak kilograma ostvaren dijetom katabolički atak na cijeli sustav organizma, a često upravo te iste dijete rezultiraju neželjenim 'bumerang efektom'.

Postoji li definicija zdrave hrane?

Kod smanjenja prekomjernih kilograma i održavanja optimalne težine najvažniji su redovita tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana. „Nutritivna terapija jedan je od najboljih pristupa smanjenju tjelesne težine jer će supernutrijenti, uz zdrave životne navike i pravilnu prehranu, potaknuti niz poželjnih biokemijskih procesa u tjelesnom sustavu koji će blagotvorno djelovati na organizam“ pojasnila je nutricionistica Karmen Matković. U biološki aktivne tvari od posebne važnosti spadaju vitamin A, C i E, minerali selen, cink, krom, brojni bioflavonoidi, zatim prebiotici i začinske biljke kao što su kajenska i crvena čili paprika, probiotici u funkcionalnoj hrani, zeleni čaj i drugo. „Zahvaljujući svojem specifičnom, visokokoncentriranom alkaloidnom i polifenolnom sastavu, zeleni čaj uvelike učinkovito pomaže kod redukcije tjelesne težine, ali i poboljšanja općeg zdravstvenog stanja organizma zbog čega preporučam njegovo redovito konzumiranje“ poručila je Matković, navodeći dodatke prehrani koji sadže ovaj „eliksir života“, poput proizvoda Metasys .

Na upit moderatorice Emine Pršić postoji li zapravo definicija zdrave hrane, Matković je odgovorila: „Ne postoji zdrava i nezdrava hrana, nego samo zdravi i nezdravi način pristup prehrani, pri čemu pravilna prehrana za svakog od nas prvenstveno ovisi o individualnim potrebama, nutritivnom statusu, preferencijama, te fazi i stilu života.“


Sedam vrsta gladi

Motivacija i upornost su krucijalni čimbenici u procesu mršavljenja pri čemu coach u radu s korisnikom ima ulogu motivatora. „Motivacija za vrijeme coachinga je na jednom višem nivou. Ipak, povratkom u svakodnevnu sredinu korisnikovo okruženje često nije to koje će davati pozitivne inpute i bodriti ga“ pojasnila je Jasna Šafar, quantum coach. Naglasila je i kako suplementi poput Metasys-a također mogu biti dodatni motivator u procesu redukcije tjelesne težine.

Također, Šafar je posjetiteljima predstavila program „sedam vrsta gladi“ s kojima se svakodnevno susrećemo. „Sedam vrsta gladi povezane su s određenim dijelom tijela – očima, nosom, ustima, trbuhom/želucem, tijelom/stanicama, umom i srcem, pri čemu samo gladi tijela i trbuha mogu biti zadovoljene hranom“ kazala je Šafar. „U ranoj fazi života imali smo intuitivnu svjesnost o tome koliko hrane i koje trebamo, a koja se tijekom odrastanja izgubila u zbunjujućim vanjskim i unutarnjim glasovima koji nam govore što bismo trebali jesti“ dodala je Šafar pojašnjavajući kako je „namjera ovog programa istrenirati našu svjesnost da nas ponovno vodi ona prvobitna, instinktivna glad“.
 

Foto: LuxLucis

Komentari