Svako jutro jedno jaje? Ne, ukoliko želite biti zdravi

U nekim ne tako davnim vremenima imali smo priliku gotovo svakodnevno na televizijskim ekranima gledati...

U nekim ne tako davnim vremenima imali smo priliku gotovo svakodnevno na televizijskim ekranima gledati reklamu u kojoj je ples animiranih jaja pratila nezaboravna pjesma: «Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje…». Ljudi su slušali što im se kaže i s veseljem ujutro jeli svoja kokošja jaja, čudeći se zašto im neprestano raste kolesterol.

Sada se sve promijenilo. Jaja više nisu pri vrhu najpopularnijih prehrambenih proizvoda, a umjesto njih se ljudima preporučuju različiti jogurti i margarini. Tužna je istina da jaja osim što služe kao bogati izvor proteina i A i B kompleks vitamina posjeduju i visoki sadržaj kolesterola. Ustvari u njima je više kolesterola nego u svim ostalim sastojcima svakodnevne prehrane. Iz tog razloga potrebno ih je jesti u umjerenim količinama.

Optimalna količina za stabilno zdravlje je maksimalno četiri do pet jaja tjedno, a ukoliko uz jaja konzumirate i meso, tada ne više od tri. Nutricionisti savjetuju da je najbolje jaja pripremati zajedno s parenim povrćem. Pri tome obavezno koristite samo žumanjak koji prethodno odvojite od bjelanjka. Prelijevanjem žumanjka preko parenog povrća dati ćete povrću dodatnu aromu, a proteini i vitamini iz jajeta neće biti izgubljeni zbog visoke temperature. Vrlo je važno imati na umu da jaja koja se proizvode na velikim farmama peradi u sebi sadrže puno manje korisnih sastojaka nego ona iz domaće radinosti.

Svako jutro jedno jaje

Na tim farmama kokoši žive zatvorene u pretijesnim krletkama i uz to tokom svog života nemaju priliku prošetati prirodom i vidjeti sunčevu svjetlost. Svemu tome treba pribrojiti stalno kljukanje sintetičkom hranom koja definitivno ima štetan učinak. Jaja takvih industrijskih kokoši najčešće sadrže apsorbirane različite kemikalije koje sigurno nisu potrebne vašem organizmu. Ako već koristite jaja, onda je najbolje posjetiti tržnicu i naći neku pouzdanu kumicu koja svoje kokice uzgaja u prirodnom okolišu i hrani prirodnom hranom. Jaja sama po sebi nisu osnovni dio ljudske prehrane. Orasi i raznorazni biljni izdanci ih daleko nadmašuju po proteinima, te ih zbog toga mogu u potpunosti nadomjestiti.

Komentari