Imate li loš dan?

Ustali ste na lijevu nogu? Hoće li vam ovo biti „jedan od onih dana“? Je li vam je mama ikada rekla da će biti i ovakvih dana?

Ustali ste na lijevu nogu? Hoće li vam ovo biti „jedan od onih dana“? Je li vam je mama ikada rekla da će biti i ovakvih dana?

Svi mi imamo loše dane. Često je slučaj da dan koji loše započnemo s vremenom postaje sve gori, pretvarajući se u stvarno grozan dan. Ovo je zajedničko iskustvo – cjelodnevno putovanje u stres i frustraciju; svi smo tamo bili. Ali zašto? Zašto nas loše jutro tako često vodi u loš dan?

Zapravo, za ovo postoji nekoliko razloga. Ponekad je to domino efekt negativnih događanja, gdje jedna loša stvar vodi prema drugoj. Isto tako, često se događa da nas neki negativan događaj ubaci u negativan mentalni film u kojem mi sami za sebe kreiramo još stresnih situacija. Otresamo se na ljude, što uzrokuje da i oni prema nama budu grublji i da za nas imaju manje razumijevanja. Možemo primjećivati samo one negativne događaje, a pozitivnih jedva da se možemo sjetiti. Isto tako možemo propustiti prilike za pozitivna iskustva jer smo zaposleni razmišljanjem o tome što nam se sve loše desilo tijekom dana. Pokretanje stresnog mehanizma može vam uništiti čitav dan.

Imate los dan

Pa, što možemo napraviti da spriječimo da „jedan od onih dana“ i do večeri ne ostane takav. Evo nekih prijedloga koji su djelovali u mome slučaju:

• Razgovarajte s dobrim prijateljem
Ovdje je naglasak na riječi dobrim. Pokušati naći podršku od nekoga tko ne zna slušati ili tko vas zapravo i ne želi zaista podržati može vas samo još više oneraspoložiti, kao i netko tko će samo odigrati ulogu u širenju glasina umjesto da vam pokuša pomoći. Najbolji izbor je netko tko će saslušati kako se osjećate, suosjećati s vama, i onda vam pomoći shvatiti što vam zapravo nedostaje ili sam pomoći situaciju sagledati iz drugog ugla. Ponekad čak i samo slušanje i suosjećanje zaista pomaže.

• Meditirajte
Meditacija može biti sjajan način za pomoć ljudima da dobiju novi okvir za način na koji sagledavaju stvari. Čak i 5-10 minuta dnevno može vam dati potreban odmor od onog što vam je potaklo stres i pomoći vam da dobijete novu perspektivu i sjajnu šansu za novi početak. Isto tako može vaš psihološki odgovor na stres vratiti u normalu.

• Nabrojite svoje blagoslove
Zahvalnost ima neke prekrasne dobrobiti za upravljanje stresom i osjećaj blagostanja. Također, teško se je usredotočiti na to koliko su stvari loše, ako se koncentriramo na to kolike su stvari dobre! Nabrojite 10 ili više stvari za koje ste zahvalni, ili nađite bar dvije ili tri, jer vas to može dovesti na sasvim drugačije mjesto iz kojeg ćete svaki dan moći pretvoriti u dobar dan.

• Vježbajte
Provala endorfina i mogućnost da ispustimo paru može otpustiti negativnu energiju iz našeg dana, čak i ako je vježbanja trajalo nekoliko minuta. A biti u boljoj formi isto nije loša stvar!

• Čokolada
Možda se ovo čini kao kontradikcija prošlom savjetu, ali istina je komadić vrlo dobre čokolade, uz dodatak šalice zelenog čaja i tihi odmor čine čuda u slučaju da sve ostalo ne funkcionira.

• Prihvatite izazov!
Perspektiva koja čini ogromne razlike u vašem doživljaju stresa je vaše mjesto kontrole – da li svoju situaciju doživljavate kao „prijetnju“ ili kao „izazov“. Čini se da je jasno što doživljavate, ali blagi pomak u tome kako gledate na stvari može vam stvarno pomoći da izađete iz osjećaja zatočenosti i preplavljenosti u osjećaj vitalnosti i svježine. Najbolja stvar kod ovog je da možete vježbati na svim mogućim situacijama, smjesta i bez potrebe za dodatnim izvorima izvan vas.

Komentari