Pilates oblikuje tijelo i jača zdravlje

Mlohavi mišići, loše držanje i neprivlačna figura muče svaku treću osobu stariju od 30 godina.

Glavni uzrok tih vidljivih tjelesnih nedostataka je sjedilački način života, u kojem su promjena programa na televizoru i subotnji odlazak u kupovinu glavna fizička aktivnost. Nije tajna da se treba pokrenuti, usvojiti pravilno držanje, osnažiti mišiće i oblikovati tijelo, no manje je poznato da nije dovoljno "samo" vježbati, odnosno mehanički izvoditi planirane pokrete.

Prema istraživanju objavljenom u Medicine and Science in Sports and Exercise, dobar učinak vježbanja postiže se kada "mozak tijekom vježbe ne luta", nego vježbač misli o pokretu koji izvodi. U tome se i krije tajna pilatesa, posebnog načina vježbanja, u kojem vježbač svjesno djeluje na svaki pokret mišića.
 

Pilates vježba


Tijelo kao uteg
lako je pilates postao planetarno poznat kad su njime Julia Roberts, Sharon Stone i Madonna, odlučile popraviti figuru, taj oblik vježbanja nije holIywoodska izmišljotina. Osmislio ga je prije više od 90 godina Joseph Hubertus Pilates, koji je godinama proučavao vezu između fizičke aktivnosti i zdravlja organizma. Ustanovio je da primjerena tjelesna aktivnost snaži obrambene snage organizma čime sprečava pojavu bolesti, ali može pomoći i u terapiji niza bolesti živčanog, koščanog i mišićnog sustava. Stoga je razvio poseban sistem vježbi koje se temelje na potpunoj koordinaciji tijela, misli i duha.

Klasične pilates vježbe svakim pokretom aktiviraju mišiće donjeg trbuha i zdjelice, neobično važne za pravilno držanje tijela te dobar kapacitet pluća i cirkulaciju krvi. Te vježbe istovremeno istežu i snaže sve mišiće, pri čemu tijelo vježbača koriste kao uteg. One omogućavaju da se mišić tijekom vježbe maksimalno stegne i ispruži. Zbog toga mišići postaju snažni, elastični i izdržljivi, dobro učvršćuju i stabiliziraju tijelo i omogućuju pravilnu koordinaciju pokreta.
Svakome njegova vježba
Unazad 20-ak godina klasične pilates vježbe poprimile su više različitih oblika, pa se danas osim klasičnog pilatesa često koriste i razne pilates tehnike. Kod nas se najdulje primjenjuje pilates body tehnika koja, uz klasični pilates, sadrži i elemente joge, korektivne gimnastike i aerobike. Ta tehnika koristi dodatna opterećenja za snaženje mišića, poput bućica, štapova, lopte, trake. Osim toga, vodi računa o specifičnostima građe muškog i ženskog tijela. Naime, muškarci imaju veću mišićnu masu i slabije pokretljive zglobove nego žene, pa se pilates body vježbe za muškarce razlikuju od onih za žene.

Ova tehnika poboljšava rad srčanožilnog i dišnog sustava te uči svjesnom pokretanju mišića. Zbog njihovog istovremenog istezanja i snaženja, mišići ruku, nogu i trupa postaju jači i izduženi, a tijelo skladnije, mlađe i zdravije.

Pilates body tehnika preporučuje se mladim osobama koje žele očuvati zdravlje i mladalačku figuru, starijima koji žele pomladiti tijelo te onima sa bolestima koštanozglobnog sustava, kao što su skolioza, kifoza, artroza, osteoporoza. Pomaže i osobama koje muči nevoljno bježanje mokraće te ženama prije i nakon porođaja.
 

Komentari