Belgija

Tko jednom posjeti ovu zemlju s bezbroj lica, sigurno će se odlučiti na ponovni dolazak. Prva asocijacija pri spomenu Belgije za mnoge je vrhunska ručno izrađena čipka.

Proizvodi vještih belgijskih čipkarica već su stoljećima poznati i cijenjeni diljem svijeta, a iz mode nisu izašli sve do danas. Tako su u Brugesu za nedavno održanog „Festivala umjetnosti izrade čipke" čak i pločnici ukrašeni tim profinjenim ručnim radom.

Čipka je i mladim belgijskim dizajnerima poslužila kao inspiracija prilikom osmišljavanja izgleda svjetiljki i tepiha. Prekrasne čipke, izrađene prema starinskim predlošcima, mogu se naći u brojnim dućanima u Brižu, od kojih je jedan od najpoznatijih onaj koji nosi naziv "Irma" (www.irma.be).

Bruges

Međutim, malena zemlja, u kojoj su svjetlo dana ugledali i junak iz stripa "Tintin", a i omiljeni likovi iz crtica "Štrumfovi", nudi još mnogo: ugođaj velegrada u europskoj metropoli Bruxellesu, u kojem u lipnju svoja vrata otvara Muzej Magritte ili, pak, čari shoppinga prisutna u slikovitim seocima, začaranim dvorcima i gradićima na vodi, koje je najbolje istražiti na omiljenom prometalu Belgijaca - biciklu.

Posebna su atrakcija brojni restorani s raskošnom ponudom specijaliteta, uz koje je najbolje osvježiti se čašom nekog od belgijskih piva, jer baš se u Belgiji proizvodi više od 500 najrazličitijih vrsta! Konačno, tu su i belgijska čokolada vrhunske kvalitete i prženi krumpirići kojima rijetko tko može odoljeti.

Belgija je, osim toga, meka ljubitelja antikviteta i uličnih sajmova starina. Takvi se sajmovi, na kojima se s lakoćom može provesti i cijeli dan, održavaju gotovo u svakome mjestu. Stoga je jasno da u belgijskim stanovima i kućama, osim pokojega komada čipke, počasno mjesto zauzimaju i brojni starinski komadi namještaja i ukrasni detalji - od slika u ulju do antiknih ogledala.

Komentari