Meditacija mijenja ono što redovnici vide

Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima meditacija doslovce mijenja način na koji budistički redovnici

Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima meditacija doslovce mijenja način na koji budistički redovnici percipiraju svijet. Ona ima takav učinak da kod redovnika potiče doživljavanje života na pozitivan način, a majstori meditacije u stanju su i zadržati takvo «sretno» viđenje.

Profesor Jack Pettigrew, australski psiholog sa Sveučilišta u Queenslandu i njegovi suradnici u posljednjem izdanju časopisa Current Biology izvještavaju o njihovom istraživanju redovnika sa Himalaja. Pettigrew i njegova ekipa istraživali su kako redovnici postupaju s «percepcijskim suparništvom». To se događa kada nekome pokažete sliku koja se može sagledati na dva različita načina. Klasičan primjer takve slike je onaj kada na slici možete vidjeti dva crna lica u profilu okrenuta jedno prema drugome, ili vidite jednu bijelu vazu na crnoj pozadini. Prosječna osoba će unutar par sekundi vidjeti naizmjenično na jedan ili na drugi način.

Istraživači su mjesec dana proveli proučavajući 76 tibetanskih budističkih redovnika koji su na Himalajima, područjima Zanskaru i Landakhi u Indiji prakticirali meditaciju od pet do 54 godine. Vršena su promatranja kako redovnici doživljavaju tri različite «dvostruke slike». Svaka slika je imala sretnu verziju, koja pobuđuje lijevu stranu mozga, i tužnu verziju koja stimulira desnu. Pettigrewova studija potvrdila je ranije istraživanje koje je otkrilo da praktikanti meditacije imaju vrlo aktivnu lijevu hemisferu. U jednom od testova redovnici su vidjeli tri nepokretne žute točke kako se pojavljuju i nestaju na masi manjih pokretnih točaka na crnoj podlozi. Ostali testovi uključivali su linije koje se kreću. Nakon meditacije pola redovnika koji su prakticirali određenu vrstu meditacije imali su sporiji prijelaz nego što je uobičajeno i na sretnoj varijanti slike provodili bi više vremena. Meditacija koju su koristili bila je meditacija «jedne točke» gdje se pažnja usmjerava na pojedini objekt.

Dok se prosječna osoba isključuje nakon svake dvije minute, jedan od redovnika koji je prakticirao meditaciju više od 20 godina, zadržao se na jednoj varijanti više od 10 minuta. «Taj čovjek bio je zvijezda», kaže Pettigrew. «To je mnogo duže nego što smo ikada prije vidjeli na tisućama ispitanika.» Pettigrew tvrdi kako to otkriće povezuje meditaciju s konvencionalnim praksom neuroznanosti i podupire ideju kako ona može biti korisna utječući na naše percipiranje drugih osjeta poput boli. Također kaže kako su «dvostruke slike» dobar način za proučavanje uobičajeno naizmjeničnog svjesnog opažanja. Dvostrukost omogućuje ljudima da zgrabe svjesnost. To je demonstracija njihove svijesti jer promjene u slici moraju se zbiti radi promjena u samom mozgu.

Komentari

Igor Ognjenović
Igor Ognjenović

Igor Ognjenović je voditelj i redovni predavač Centra za astrološku edukaciju u Zagrebu. Astrologijom se počeo baviti u sklopu američkog Rosicrucian Fellowshipa, a tradicionalnu astrologiju specijalizirao na Academy of Predictive Astrology pod vodstvom Roberta Zollera. Svoje tekstove iz područja astrologije, duhovnosti i znanosti objavljivao je u Jutarnjem listu, Fokusu, Astro magazinu i Svjetlosti. Napisao je knjigu "360 Pandorinih kutija - simboli za stupnjeve Zodijaka".