Mnogi za doručak nemaju vremena ili ga smatraju nebitnim obrokom pa ga preskaču.
Mnogi za doručak nemaju vremena ili ga smatraju nebitnim obrokom pa ga preskaču. Potpuno pogrešno, izuzetno je važno pravodobno unijeti energiju u organizam, a doručkom bismo trebali osigurati čak 30 posto esencijalnih i obrambenih nutrijenata potrebnih i vama i djeci.
Preskakanje doručka moglo bi se usporediti s putovanjem na rezervi u kojem svakog trenutka možete ostati bez goriva. Paradoksalno, ali dovest ćete organizam do stupnja iznimne gladi, što će okončati još većim obrokom nego što biste to htjeli. Doručak vam mora pružiti dovoljno energije za jutarnje i rane poslijepodnevne sate.
Pojedete li zdrav doručak, to su kalorije koje ćete tijekom dana potrošiti. A zdrav doručak mora sadržavati proteine (mlijeko ili neki mliječni proizvod), žitarice i svježe voće ili neki voćni sok bez dodatka šećera.
Nedostaje vam vremena? Kukuruzne pahuljice prelivene kravljim, kozjim, rižinim ili sojinim mlijekom, umiješane u jogurt, s bijelom kavom ili kakaom, uz dodatak suhog ili svježeg voća, orašastih plodova i meda pravo su rješenje za zdrav početak dana. Ili hrskave fine pahuljice žitarica s čokoladom, jagodama ili bobičastim voćem. Žitarice, odnosno njihova vlaknasta struktura posebno pogoduju probavi, zob obiluje mikro i makronutrijentima. Komadići voća dobiveni posebnim postupkom kontroliranog sušenja očuvali su sve svoje hranjive tvari, a čokolada je raskošan izvor politenola, magnezija, bakra, proteina, vitamina E i B, kalcija i željeza. Svakako nastojite da ne preskačete doručak.
Komentari