Piotr Marcinski/Stockimages

Znakovi da je došlo do pobačaja

Vaginalni osip ili vaginalno krvarenje je inače prvi znak da je došlo do pobačaja.

Vaginalni osip ili vaginalno krvarenje je inače prvi znak da je došlo do pobačaja. Imajte na umu da jedna od četiri žene ima neki oblik krvarenja ili osipa (ako nađete malo krvi na donjem rublju ili toalet papiru) u ranim tjednima trudnoće. Ova krvarenja inače nisu opasna i ne moraju značiti da je došlo do pobačaja.

Također se može dogoditi da osjetite vrlo jake bolove u donjem dijelu trbuha. Ovi bolovi se najčešće pojave nakon prvih znakova krvarenja. Bolovi mogu s vremena na vrijeme preći i u grčeve. Žene koje su pobacile različito opisuju ovu bol, neke napominju da je bol bila učestala i blaga, dok druge opisuju vrlo oštru i konstantnu bol. Također možete osjetiti i bol u donjem dijelu leđa, te u vašoj zdjelici. Ako osjetite bol i ako je došlo do krvarenja, vaše šanse da je došlo do pobačaja postaju sve veće i veće. U ovom trenutku je vrlo važno da u što kraćem vremenskom roku odete na hitni prijem ili u bolnicu kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija.

Također je vrlo važno da na umu imate da vaginalno krvarenje i oštra bol u ranim tjednima trudnoće također mogu upućivati da je došlo do vanmaternične ili pak molarne trudnoće. Ako imati neki od simptoma koje smo gore naveli obavezno o tome obavjestite svog osobnog ili obiteljskog liječnika ili patronažnu sestru. Nakon što im opišete sve simptome koje imate, oni će odlučiti da li je vaše stanje ozbiljno i da li je potrebno odmah reagirati i koliko je hitno.

Također, ako vaša krvna grupa ima negativni Rh faktor, možda vam je potrebno cjepivo koje u sebi sadrži Rh imunoglobulin. Ovo cjepivo se inače daje dva do tri dana nakon što ste prvi puta zamijetili tragove krvi. Cjepivo nećete dobiti jedino u slučaju ako otac djeteta također ima negativni Rh faktor.

Neki slučajevi pobačaja se mogu ustanoviti i prilikom prvog rutinskog prenatalnog posjeta liječniku. Ako vaš liječnik ili patronažna sestra ne mogu čuti otkucaje srca vašeg djeteta, ili pak zamijete da se vaša maternica nije počela rastezati i praviti mjesta za rastući zametak, kao što bi to inače trebala raditi, on će ustvrditi da je došlo do pobačaja. Vrlo često se dogodi da se embrij ili fetus jednostavno prestane razvijati nekoliko tjedana prije nego što se pojave simptomi kao što je krvarenje i grčevi. ako vaš liječnik ustanovi da je došlo do pobačaja, on će vas hitno poslati na ultrazvuk da vidi što se događa u vašoj maternici.

J.B.

Komentari