Majke koje puše u vrijeme trudnoće štete svojoj djeci

Buduće mame trebale bi tokom trudnoće obavezno ostaviti cigarete po strani. Najnovija istraživanja obavljena...

Buduće mame trebale bi tokom trudnoće obavezno ostaviti cigarete po strani. Najnovija istraživanja obavljena u Medicinskom centru Sveučilišta Duke pokazala su da prenatalno izlaganje nikotinu stvara promjene na područjima mozga vezanim uz učenje, pamćenje i osjećaj vrijednosti. Znanstvenici su otkrili da te novonastale promjene programiraju mozak na ponovno vraćanje ovisnosti o pušenju.

Studija koja je nedavno objavljena ističe kako bi trudne žene obavezno trebale prestati pušiti i to ne koristeći nikakva pomoćna sredstva, poput posebnih flastera ili guma za žvakanje, jer i ona mogu predstavljati rizik za bebe. "Pušenje za vrijeme trudnoće osim što smanjuje težinu novorođenčeta, istovremeno na različite načine oštećuje njegov organizam. Najgore od svega, ono izaziva promjene u razvoju bebinog mozga koje mogu trajati kroz čitav kasniji život", izjavio je dr. Edward Levin, profesor biološke psihijatrije, koji je bio uključen u istraživanja.

Već otprije znanstvenici su utvrdili da osobe čije su majke pušile u vrijeme trudnoće imaju veće šanse smrtnosti u djetinjstvu, hiperaktivno ponašanje i pretilost. Osim toga takva djeca kad odrastu najčešće i sami postanu tvrdokorni pušači. Ti podaci su tim alarmantniji kad se uzme u obzir da više od četvrtine američkih trudnica ne odbacuje naviku konzumiranja nikotina. "Svi znamo da nije teško prekinuti s pušenjem, svatko to može učiniti za neko vrijeme, no prestati pušiti za stalno nije nimalo lak zadatak. Ljudima koji su izlagani nikotinu prije rođenja to je više nego teško. Oni se u pravilu ponovno vraćaju cigareti", izjavio je dr. Levin.

Trudnoća pušenje
 

Komentari