Valua Vitaly/Shutterstock

Što uzrokuje pobačaj?

U prvom tromjesečju je dokazano da 50 do 70% pobačaja se dogodi zbog nasumičnih razloga kao što su razne kromosomske abnormalnosti u oplođenom jajašcu.

U prvom tromjesečju je dokazano da 50 do 70% pobačaja se dogodi zbog nasumičnih razloga kao što su razne kromosomske abnormalnosti u oplođenom jajašcu. U velikoj većini slučajeva ovo znači da jajašce ili spermij koji ga je oplodio nema ravnomjeran broj kromosoma u sebi. I upravo zbog ovog razloga se oplođeno jajašce ne može normalno razvijati.

Ponekad je pobačaj uzrokovan problemima koji se dogode za vrijeme vrlo osjetljivog procesa ranog razvoja. Pod ovo se podrazumijeva jajašce koje nije pravilno usađeno u maternicu ili pak embrij koji ima strukturalne defekte koji ga uvelike sprječavaju da se nastavi normalno razvijati.

Zbog toga što vrlo veliki broj liječnika nema u navici obaviti potpunu analizu zbog čega je došlo do prvog pobačaja kod zdrave žene, gotovo je nemoguće saznati zašto je zapravo došlo do gubitka trudnoće. Pa čak i kada liječnik napravi vrlo detaljnu procjenu, što se najčešće događa nakon nekoliko uzastopnih pobačaja, teško je dokučiti koji je zapravo razloga zašto se to uopće događa.

Kada dođe do kromosomskih problema kod oplođenih jajašaca, može doći do stanja poznatijeg kao blighted ovum ili slijepo jajašce. U ovom slučaju oplođeno jajašce se usadi u maternicu i počnu se razvijati posteljica i gestacijska vrećica, no jajašce naglo prestane sa daljnjim razvojem. Ovo se najčešće događa u prvim danima nakon začeća.

Zbog toga što posteljica počne sa lučenjem hormona, vrlo je velika vjerojatnost da će vam test na trudnoću biti pozitivan i imati ćete simptome koji se dobiju u ranim stadijima trudnoće. Ako je došlo do ovog stanja trebate što prije otići na ultrazvuk, ako je došlo do blighted ovuma zaslon ultrazvuka će pokazati praznu gestacijsku vrećicu. I drugim slučajevima može doći i do kratkotrajnog razvoja embrija, no liječnik će ustanoviti abnormalnosti koje onemogućavaju preživljavanje zametka, i daljnji razvoj se mora zaustaviti prije nego što srce počne sa prvim otkucajima.

Ako vaše dijete na ultrazvuku ima normalne otkucaje, što se obično prvi puta može primijetiti otprilike šest tjedana nakon začeća, a majka nema nikakve simptome kao što je krvarenje i grčeve, vaša mogućnost da dođe do pobačaja počinje polako padati iz tjedna u tjedan je sve manja i manja.

J.B.

Komentari