Sve tegobe trudnoće

Ne naziva se trudnoća bez razloga drugo stanje. Većina žena ubrzo nakon što posumnja da su trudne, uoče prve promjene.

Mučnina
Obično je zovu jutarnja, iako neke žene imaju mučninu cijeli dan. Nekima smeta određena hrana i imaju osjećaj da će povraćati čim osjete određeni miris. Mučnina se obično javlja između četvrtog i osmog tjedna trudnoće, a prestaje oko 12., dakle, ulaskom u drugo tromjesečje. Smatra se da je uzrokuje sporije pražnjenje želuca. Nekad su mučnine i povraćanja toliko jaki da žena smršavi u prvim tjednima trudnoće.
Što možete učiniti? Jedite više malih obroka jer većini žena nije dobro kad su gladne ili posve site. Ujutro uzmite nešto kruto. Izbjegavajte hranu i mirise koji vam ne gode. Neke trudnice ubrzo otkriju koja im namirnica odgovara, primjerice, stalno grickaju kruh, jabuke i si.

Umor
Neke su žene stalno umorne, kažu da bi mogle spavati u svako doba dana, čim sjednu ili legnu. Zašto? Zbog toga što tijelo počinje proizvoditi više krvi, srce se više napreže, puls se ubrzava za 10 do 15 otkucaja u minuti. Tijelo mijenja i način upotrebe vode, bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća. No, umor može biti i posljedica strahova i pitanja koja muče trudnicu, čak i onda kada je trudnoća željena i/ili planirana. Pita se kakva će biti trudnoća, hoće li se održati, hoće li dijete biti zdravo....
Što možete učiniti? Odmarajte se kad god je to moguće. Boravite na svježem zraku, šetajte, jedite dosta svježeg povrća i voća.

Učestalo mokrenje
Kako maternica raste, tako jača i pritisak na mokraćni mjehur, koji se u prvim mjesecima trudnoće nalazi točno ispod maternice.
Što možete učiniti? Mokrite kad god osjetite potrebu. Nemojte navečer piti previše tekućine.

Iscjedak iz rodnice
Zbog hormonskih promjena možete opaziti da radnica luči više sluzi. Iscjedak je bjelkast, bez neugodnog mirisa i ne izaziva nikakve smetnje poput svrbeža, pečenja i si.
Što možete učiniti? Nerijetko liječnici prepisuju stavljanje vaginaleta u rodnicu, i to svaki treći dan.

 Trudnoća bol u leđima

Drugo tromjesječje trudnoće (od 13. do 27. tjedna)
Bol u leđima

Budući da maternica postaje teža, mijenja se centar ravnoteže tijela. Djetetova težina vuče vas prema naprijed, pa ste skloni neznatnom naginjanju prema natrag kako biste uspostavili ravnotežu. Tako opterećujete mišiće donjeg dijela leda. Pojavi boli u leđima može pridonijeti i razdvajanje mišića na trbuhu, tzv. dijastaza. Naime, dva a okomitih trbušnih mišića spajaju se po sredini trbuha, a trbuh raste može doći do njihova razdvajanja zbog čega je jači pritisak na donji dio leđa.

Što možete učiniti? Ako imate dijastazu, može vam pomoći nošenje trudničkog pojasa o tomu se trebate savjeti sa svojim ginekologom i posebno educiranim fizioterapeutom.

  • Pomoći će vam ispravno držanje. Dok stojite, ramena "objesite" prema natrag i uvucite zdjelicu.
  • Dok sjedite, ne prebacujte m nogu preko druge.
  • Ležite li na boku, stavite jedan jastuk ispod trbuha, a drugi među koljena, tako će leđa biti manje opterećena.
  • Ne istežite ruke visoko iznad glave.
  • Ako vam ginekolog dopusti vježbanje, raspitajte se kod fizioterapeuta koje vježbe smanjuju bol u leđima.

Zatvor
Pod djelovanjem progesterona opuštaju se svi mišići, što usporava pokrete crijeva. Smetnja je češća kod trudnica koje i inače imaju tvrdu stolicu i sporiju probavu.
Što možete učiniti? Ono što se i inače savjetuje kod zatvora: jedite hranu bogatu vlaknima, svježe voće i povrće, žitarice. Krećite se, ako vam to dopušta ginekolog. Tablete željeza uzimajte s mnogo tekućine. Nemojte uzimati laksative.

Grčevi u nogama
Često se javljaju noću, a zahvaćaju stopala i listove nogu. Pretpostavlja se da ih uzrokuje nedostatak kalija ili pritisak maternice na živce u nogama.
Što možete učiniti? Kada vas uhvati grč u stopalu najbolje je stopalo "povući" prema tijelu pa ga masirati. Ako se pojavi u listu noge, masirajte zahvaćeno mjesto. Kada bol prođe, prošećite i napravite vježbe istezanja kako biste poboljšali krvotok. Nosite čvrste elastične čarape, posebice kod dugog stajanja. Ako su grčevi jaki obavijestite liječnika, jer možda u veni imate ugrušak, a to zahtijeva liječenje.

Trudnoća žgaravica

Treće tromjesječje (od 28. tjedna do kraja trudnoće)
Otežano disanje

Dijete koje raste pritišće vaš ošit (širok plosnat mišić koji se nalazi ispod pluća) i sprječava slobodno disanje. Za vrijeme trudnoće ošit se podiže za oko 4 cm. Istodobno, hormon pro-gesteron djeluje na dišni centar u mozgu i tjera vas da dublje dišete. Posljednjih dana trudnoće, kada se maternica počinje spuštati, vjerojatno ćete lakše disati.
Što možete učiniti? Ako ste ostali bez daha, pokušajte sjesti ili čučnite. Spavajte s povišenim uzglavljem. Pravilno držanje olakšat će vam disanje. Ukoliko osjećate bol u plućima i jako teško dolazite do daha, potražite savjet liječnika.

Žgaravica
Nastaje zbog vraćanja hrane u jednjak, jer su mišići na ulazu jednjaka u želudac oslabljeni pa propuštaju hranu natrag. Drugi je razlog u usporenosti probavnog sustava zbog čega hrana sporije putuje iz jednjaka u želudac.
Što možete učiniti? Jedite manje obroke i slabije začinjenu hranu. Izbjegavajte ležanje na leđima kada se odmarate, posebice nakon jela. Narodni su recept - bademi. Prije spavanja popijte toplo mlijeko, podignite uzglavlje jastucima. Ako je žgaravica jaka, posišite tabletu antacida (protiv žgaravice).

Oticanje ruku i nogu

Ruke i noge utiču jer organizam zadržava dodatne količine vode. Oticanje nogu obično se javlja krajem dana, a ruku ujutro. Neke žene po noći osjećaju peckanje, obamrlost i bol u rukama, što je posljedica uklještenja živca izazvana oticanjem.
Što možete učiniti? Podignite noge na povišeni položaj i lagano kružite stopalima kako biste poboljšali cirkulaciju. Ako vam utiču ruke držite ih pod vodom, naizmjenično mijenjajući toplu i hladnu, to će poboljšati cirkulaciju.

Često mokrenje
Potkraj trudnoće ponovno ćete češće mokriti, jer je maternica toliko velika da pritišće mjehur. Neke trudnice čak osjećaju da im mokraća nekontrolirano kapa.
Što možete učiniti? Mogu vam pomoći Kegelove vježbe za jačanje mišića dna zdjelice. Vježbe se sastoje od stiskanja i opuštanja mišića koji kontroliraju mokrenje. Ne smijete ih raditi kad vam je mjehur pun.

Nesanica
lako neke trudnice slabije spavaju još od početka trudnoće, u zadnjim tjednima trudnoće gotovo se svaka žali na taj problem. U početku trudnoće ona je posljedica mučnine, zabrinutosti, čestog mokrenja, a u posljednjim tjednima javlja se zbog žgaravice, otežanog disanja, grčeva u nogama, učestalog mokrenja i - uzbuđenja. Sada se stalno pitate kakvo će biti vaše dijete, hoće li porod dobro proći, kakav će biti život s djetetom?
Što možete učiniti? Prije spavanja popijte čašu toplog mlijeka sa žlicom meda, napravite lagane vježbe, opustite se uz laganu glazbu, prošećite.
 

Komentari