Kako spriječiti prehladu i gripu?

Iako su ove bolesti učestale i uobičajene, prije par godina počele su mutirati i lošije djelovati na nas, stoga ih je najbolje izbjeći. Novi tipovi gripe mogu čak dovesti do smrti, stoga ih pokušajte izbjeći pod svaku cijenu.

Iako su ove bolesti učestale i uobičajene, prije par godina počele su mutirati i lošije djelovati na nas, stoga ih je najbolje izbjeći. Novi tipovi gripe mogu čak dovesti do smrti, stoga ih pokušajte izbjeći pod svaku cijenu.

Najbolja zaštita je snažan imunološki sustav, jer se on može boriti protiv virusa i zaštiti nas od različitih bolesti. Imunološki sustav će biti barijera od različitih tipova virusa. Da bi imali jak imunološki sustav trebamo osigurati dovoljnu količinu vitamina i zdravih hranjivih tvari na dnevnoj bazi.

Prehlada i gripa
DPiX Center/Shutterstock.com

Ako se razbolite dva ili više puta tijekom jedne zime, to je ozbiljan znak upozorenja da vam je oslabio tjelesni obrambeni sustav.

Nekoliko savjeta koji će vas i vašu obitelj zaštiti od bolesti

  • Jedite puno voća i povrća kako bi osigurali dovoljnu količinu esencijalnih vitamina prijeko potrebnih vašem tijelu. Ovo će pomoći vašem tijelu da nastavi biti u top formi.
  • Također jedite puno i agruma jer je on najbolji izvor C vitamina, poznatog kao najbolji lijek za prehladu.
  • Odijevajte se skladno s vremenskim prilikama.
  • Pokušajte biti u što manjem doticaju s osobama koji imaju simptome prehlade i gripe, jer se virus lagano prenosi zrakom.
  • Kada kišete ili kašljete, prekrijte vaša usta s maramicom kako bi spriječili širenje mikroba.
  • Prije konzumacije operite voće i povrće kako bi osigurali da na njemu nema više mikroba.
  • Perite ruke prije jela, te često kroz dan, jer se na ruke skuplja jako puno mikroba. Koristite antibakterijski sapun.
  • Ne zadržavajte se dugo na napučenim mjestima kao što je autobus ili tramvaj. Ako morate preći nekoliko stanica, bolje prošetajte i izbjegnite napučene tramvaje pune virusa i bakterija.
  • Čim se pojave prvi znakovi bolesti, odmah posjetite liječnika. Uz odgovarajući tretman, nećete dugo bolovati.
  • Nosite zaštitnu masku ako mislite da ćete doći u kontakt s virusom gripe.

Protiv gripe
Uzročnik gripe je virus influence koji pripada porodici mikrovirusa. Ova zarazna bolest prenosi se kašljanjem i kihanjem, a očituje se povišenom tjelesnom temperaturom, osjećajem iscrpljenosti, povećanim umorom.

Zaštita
Ako je epidemija gripe već uzela maha, kasno je za cijepljenje jer organizam na viruse postaje imun tek petnaest dana nakon cijepljenja. Ako niste cijepljeni, tada se od gripe pokušajte zaštititi izbjegavajući mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi.

Liječenje gripe
Za snižavanje povišene tjelesne temperature preporučuje se paracetamol, a možete uzimati i aspirin. Osim što pomažu protiv povišene tjelesne temperature, ovi lijekovi imaju i analgetski učinak tako da ublažavaju bolove u mišićima, koji su neki od obilježja gripe.

Komentari