Uvedite promjene u svoj život

Morate znati što želite, to je preduvjet za pozitivan ishod. Ako se osjećate loše, bezvoljno ili demotivirajuće, da biste se vratili na pravi put morate otkriti razlog.

Morate znati što želite, to je preduvjet za uvođenje pozitivnih promjena u svoj život. Ako se osjećate loše, bezvoljno ili demotivirajuće, da biste se vratili na pravi put morate otkriti razlog problema. Važno je da saznate sve ono čime niste zadovoljni i da si postavite realne vremenske ciljeve u ispravljanju stvari kojima niste bili zadovoljni.

Svojim bližnjima uvijek recite ako ste nesretni zbog nečeg. Obitelj i prijatelji ne mogu čitati vaše misli! Ako nikome ništa ne kažete, ništa se neće ni promijeniti. Jer, da bi izrazili svoje želje, ne morate biti glasni, nepristojni ili agresivni! Što prije izrazite neku emociju, to su manji izgledi da ćete pri tome pretjerano reagirati, odnosno vikati i plakati.

Svoje strahove pobijedite čvrstim dokazima. Strah je rezultat neznanja mogućih posljedica izražavanja tih emocija. Primjerice, vaš partner se nije sjetio godišnjice što vas je jako rastužilo i stresno djelovalo na vas. Zašto? Možda se bojite da njemu nije stalo do vas? Možda vam nešto pokušava reći? Najbitnije je da si ne postavljate ta pitanja, i jednostavno pitate/kažete što mislite dok strah nije prerastao u stres!

Smijeh je savršen lijek protiv stresa
SmiješakSmijeh ne pomaže samo pojačati dotok kisika i hranjivih tvari u mozak, već mijenja i raspoloženje. Dolazi do pojačanog lučenja endorfina, hormona koji potiču da se osjećamo euforični. Kad smo u stresu, aktivira se simpatički autonomni živčani sustav, oslobađa se adrenalin, ubrzava frekvencija rada srca, povisuje se krvni tlak, ubrzava se disanje i krv se preusmjerava u mozak, srce i mišiće. Oslobađa se kortizol, krv postaje viskoznija i sklonost zgrušavanju se povećava a i povisuje se razina kiseline u želucu. Također se usporava probava, a jetra pojačano oslobađa glukozu u krv.

No, smijeh, kad jednom počne djelovati, smiruje i opušta tijelo i obuzdava hormone stresa - kortizol i adrenalin - koji nam u konačnici daju osjećaj veselja i sreće. Ukoliko vam ništa nije smješno, pokušajte se smijati na silu jer tako ćete izazvati i onaj stvarni, iskreni smijeh kojeg spominjemo u ovom članku.

Komentari