Best Photo Studio

Pozitivni utjecaji magnezija na menstrualni ciklus

Sigurno ste barem jednom čuli kako magnezij pomaže osobama kada je riječ o problemima sa spavanjem ili zatvorenošću.

Sigurno ste barem jednom čuli kako magnezij pomaže osobama kada je riječ o problemima sa spavanjem ili zatvorenošću. Međutim, možda niste znali kako ovaj mineral pomaže i kada je riječ o nekim problemima koje je moguće iskusiti u menstrualnom ciklusu. Točnije, pravilan unos magnezija može pomoći s čak četiri vrlo česta problema koje žene mogu iskusiti, a donosimo vam o kojim je problemima riječ.

Predmenstrualne promjene raspoloženja

Smatra se kako pravilnim unosom koji nije isti za sve, osoba može smanjiti razinu tjeskobe, depresije, iritacije i promjene raspoloženja koje mogu nastati pod utjecajem estrogena u predmenstrualnim danima. Način na koji magnezij može utjecati na ove probleme jest reguliranjem kemikalija u mozgu koje kod osoba stvaraju stres i usko su povezane s depresijom. Treba imati na umu da je potrebno proći oko dva-tri menstrualna ciklusa kako bi se osjetili efekti redovnog unosa magnezija u organizam.

Olakšanje menstrualnih grčeva

Sigurno ste barem jednom čuli kako magnezij pomaže osobama kada je riječ o problemima sa spavanjem ili zatvorenošću. Nije loša ideja razmotriti razne druge načine kako smanjiti menstrualne grčeve, a da ti načini ne uključuju unošenje raznih lijekova kao što je ibuprofen. Srećom, postoji velik broj takvih načina, a jedan od njih je i magnezij. Smatra se kako žene koje unose magnezij svakodnevno u periodu od oko šest mjeseci uvelike umanjuju utjecaj menstrualnih grčeva i puno ih lakše podnose od žena koje nisu unosile magnezij. On funkcionira iz tri razloga: opušta mišiće koji se skupljaju tijekom grčeva, poboljšava protok krvi i umanjuje stvaranje kemikalije koja uzrokuje bol i inflamaciju.

Magnezij smanjuje napuhnutost i bol u grudima

Tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa, žene se često osjećaju naduto, a grudi im postanu osjetljive. Glavni krivac tomu je visoka razina progesterona. Kada se njegova razina u tijelu podigne, tijelo zadržava više tekućine što dovodi do napuhnutosti i osjetljivosti grudi. Neka od jednostavnijih rješenja za ovaj problem su aerobik ili neki oblik vježbe, manji unos soli te unos što više vode. Ono što mnogi ne znaju jest da je i pravilan unos magnezija također jedno odlično rješenje. Razlog tome je što je magnezij prirodni diuretik te pomaže tijelu da odbaci višak tekućine.

Smanjuje menstrualne migrene

Ako imate menstrualne migrene, trebali bi znati da vam s time uvelike može pomoći unos magnezija. On utječe na ključne strukture u mozgu i kemikalije u njemu koje su glavni uzročnici migrena. Smatra se kako su osobe koje su unosile određenu dozu magnezija svakodnevno u testnom periodu od 12 tjedana iskusile odlično smanjenje u učestalosti glavobolja koje je iznosilo čak 41.6%.

Što imati na umu?

Ako nikada dosad niste uzimali razne dodatke i suplemente koji uključuju magnezij, krenite s malom dozom prva dva tjedna, a zatim je postepeno povećavajte. To je vrlo bitno jer tijelo se mora postepeno navikavati, a i uklonit ćete neke od vrlo čestih nuspojava kao što je proljev. Prije unosa nekog novog suplementa, obavezno kontaktirajte doktora ili ljekarnika jer magnezij može imati utjecaja na antibiotike, diuretike, lijekove za opuštanje mišića i druge oblike lijekova. Sasvim sigurno nećete biti prva osoba koja se doktoru obraća s takvim tipom pitanja tako da bi trebali dobiti odgovore na sve što vas muči.

Komentari