Superhrana

U posljednje se vrijeme sve više javljaju namirnice poznate kao superhrana, a o nekoliko njih donosimo najbitnije informacije.

Chia sjemenke

Jedna od ovih dana najpoznatijih vrsta superhrane definitivno su chia sjemenke. Nije ni čudo jer su bogate antioksidanskima, ugljikohidratima, kalcijem, vlaknima i omega-3 esencijalnim masnim kiselinama (više nego što se može pronaći u lososu). Osim što potiču gubitak kilograma, chia sjemenke izvrsna su namirnica koja se može dodati gotovo svakom jelu. Okus im nije previše istaknut, te zrnca nisu odviše velika, pa vam neće smetati u salatama, kao dodatak kajgani, pire krumpiru ili čak kao puding koji ćete dobiti ako ih stavite u jogurt ili mlijeko preko noći. 

Postoje dvije vrste chia sjemenki, crne i bijele. Iako su inače chia sjemenke bogate proteinima, one bijele ih imaju nešto više nego crne. Osim toga, zbog čak 20% proteina u svom sastavu, vrlo su dobre i korisne u očuvanju zdravlja kose i noktiju. Bilo bi dobro kada biste ih uvrstili u svakodnevnu prehranu jer su zaista bogate nutrijentima koji će uvelike pridonijeti vašem zdravlju.

Himalajska sol

Smatra se najčišćom solju na svijetu upravo zbog toga što su kreveti kristalizirane morske soli bili prekriveni lavom, a zatim i slojevima snijega koji su je zaštitili od polucije i ostalih zagađenja današnjice. Dolazi s Himalaja, nezagađenog područja starog više od 200 milijuna godina, a sadrži svih 84 minerala i elemenata koji se inače mogu pronaći u ljudskom tijelu, kao što su magnezij, sulfat, kalcij i kalij. Isto tako, konzumiranjem himalajske soli u svoj ćete organizam unijeti manje natrija nego konzumiranjem obične soli ili one morske.

Beneficije su ove soli smanjenje znakova starenja, sprječavanje grčeva u mišićima, snižavanje krvnog tlaka, poboljšavanje cirkulacije, jačanje kostiju, pomaže u postizanju ravnoteže u tijelu i živčanom sustavu, a ima i detoksikacijski učinak te pomaže u boljoj apsorpciji nutrijenata. Budući da naš organizam ne može samostalno proizvesti sol, moramo je unijeti hranom, jer bi bez soli naš organizam prestao normalno funkcionirati (posebno se to odnosi na mišićni i živčani sustav).

Zobene pahuljice

Zob, žitarica cjelovitog zrna, prirodna je i može se konzumirati gotovo neprerađena. Ova namirnica posjeduje brojne pogodnosti za osobe koje ih konzumiraju, a jednostavno ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Osim vlakana, zobene pahuljice bogate su dobrim masnoćama zdravim za srce koje osiguravaju apsorpciju vitamina topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K. Također, ova je namirnica bogata mineralnim tvarima i antioksidansima, te proteinima, a iznad svega smanjuje rizik od nastajanja dijabetesa tipa II.

Ako zobene pahuljice uvrstite u svakodnevnu prehranu, one će vam pomoći u smanjenu razine kolesterola i rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Budući da se vrlo brzo spremaju i gotove su za jelo, mogu osigurati potrebnu količinu vlakana u svakodnevnoj prehrani, koja će, s druge strane, pomoći u kontroliranju tjelesne težine, odnosno gubitku suvišnih kilograma jer vaš organizam dulje održavaju sitim.

Kvinoja

Kvinoja je žitarica koja se uzgaja zbog svojih hranjivih i jestivih sjemenki. Tri su osnovna tipa ovih sjemenki, crvene, bijele i crne. Vrlo je bogata nutrijentima, a posebice vlaknima - čak puno više nego ostale žitarice, u prosjeku od 17 do 27 grama vlakana na 100 grama kvinoje. Osim toga, ova namirnica ne sadrži gluten pa se može koristiti umjesto tipičnih bezglutenskih namirnica, a bogata je i proteinima sa svim esencijalnim aminokiselinama koje druge namirnice biljnog podrijetla ne sadrže.

Također, bogata je magnezijem i željezom, te antioksidansima, a budući da ubrzava metabolizam čovjeka, utječe i pomaže pri gubitku suvišnih kilograma. Nije ni čudo što se smatra superhranom, kvinoja je zaista namirnica krcata nutrijentima! Na kraju, treba reći kako je istu vrlo lako moguće inkorporirati u svakodnevnu prehranu

L. K. 

Komentari