StockLite/Shutterstock

Smršavite uz uravnoteženu prehranu

Ako želite smršaviti i imali lijepo oblikovano tijelo za ljeto, sa pripremam trebate krenuti već danas.

Ako želite smršaviti i imali lijepo oblikovano tijelo za ljeto, sa pripremam trebate krenuti već danas. Kako se život u proljeće budi, tako se i vi trebate probuditi iz "zimskog sna" i početi raditi na svom tijelu. Što se prije odlučite poraditi na svom tijelu, to ćete prije doći do željenog cilja, a mi ćemo vam u tome pomoći za nekoliko savjeta.

Potražite stručni savjet

Ne obraćajte se neznalicama za savjet, već potražite stručnu nutricionističku pomoć, kako biste s liječnikom utvrdili realne ciljeve koje ćete postupno ostvarivati. Zajedno ćete utvrditi koje su to prehrambene navike koje treba postupno mijenjati i na kojima treba raditi. A umjesto jednostranog cilja da skinete točno određeni broj kilograma, nutricionist će vam pomoći da oblikujete tijelo pomoću režima prehrane koji odgovara samo vama. Da bi to bilo moguće, nutricionist će nastojati razumjeti kako "poimate" hranu i tada mijenjati vaše loše prehrambene navike.

Jedite poput "mršavica"

Kako mršave žene održavaju vitkost? Osim prednosti da budu vitke, koju im je dala priroda, one redom dijele sljedeću "tajnu": jedu kad su gladne, a prestaju jesti kad su site. Drugim riječima, povode se isključivo za svojim osjećajem gladi.

Kako se vratiti pravom osjećaju

Ono što je očito za one koje ne znaju za višak kilograma, nije ni izdaleka tako očito za druge ljude, jer ovi drugi drukčije poimaju glad, užitak i sitost. Kao da im je poremećen prirodni smisao za regulaciju gladi!

Stoga se događa da zbog poremećene želje za jelom osoba ne zadovoljava glad nego jede zato što "uživa" u trpanju u sebe svega i svačega kao da je pod prisilom. Poremećen je osjećaj užitka pa osoba više ne kontrolira količine ni kvalitetu hrane koju uzima. Logična je posljedica poremećeni prirodni osjećaj sitosti.

Oprezno s pojmom zdrave prehrane

Prema mnogim nutricionistima, osobe koje žele smršaviti trebaju prvo srediti neka uvriježena poimanja o uravnoteženoj prehrani.

Naravno da ne treba zanemariti pravila zdrave prehrane po kojoj bi trebalo hranu uzimati u omjerima: 15 posto bjelančevina, 30-35 posto masnoća i 50-55 posto ugljikohidrata. No zdrava i uravnotežena prehrana odnosi se na održavanje zdravlja, a ne na gubitak kilograma. Jedete li i dalje uravnoteženo, i debljati ćete se uravnoteženo!

Da biste i na dijeti uvažavali pravila uravnotežene prehrane, uključite u jelovnik sljedeće četiri skupine namirnica:

  • povrće i voće

  • tjesteninu ili kruh

  • meso i ribu

  • mliječne proizvode

Komentari