Valua Vitaly/Shutterstock

Što je amniocenteza?

Još jedna od pretraga koja se preporučuje svim trudnicama nakon navršene 35. godine života.

Amniocenteza je pretraga koja se radi u trudnoći, pomoću koje se analizira amnijska (amnionska) tekućina u kojoj pliva plod. Punkcijom se uzima uzorak tekućine iz amnijske vreće i podvrgava analizi kojom se utvrđuju mogući poremećaji ploda.

Koje se trudnice upućuju na amniocentezu?

Trudnicama koje su prešle 35. godinu života ili ako imaju genetsku predispozicju obavezno se preporuča aminocenteza. Također se savjetuje trudnicama koje su već rodile dijete s nekim urođenim poremećajem, onima kojima su članovi uže obitelji bolovali od određenih bolesti ili onima kojima se ultrazvučnom pretragom utvrdi potreba za amniocentezom.

Što se može uočiti pretragom? 

Amnijska tekućina sadrži stanice ploda (fetusa) koje se uzimaju punkcijom, stavljaju u kulturu i podvrgavaju posebnim laboratorijskim pretragama. Ovim pretragama dobiva se kromosomska slika (kariotip) i provjerava broj i struktura kromosoma. Trisomske stanice imaju tri umjesto dva kromosoma 21. Amniocentezom se utvrđuje spol djeteta te moguće naljedne bolesti koje su povezane sa spolom, primjerice neki oblici kratkovidnosti (miopatije) od kojih obolijevaju samo muška djeca. Osim toga, amniocenteza omogućava promatranje omjera bioloških tvari u amnijskoj tekućini, na temelju čega se mogu utvrditi nepravilnosti probavnog ili živčanog sustava ploda.

Koji je postupak pretrage?

Amniocenteza se preporučuje oko trećeg mjeseca trudnoće. Do trećeg mjeseca punkcija može biti opasna (uzima se oko 10 do 20 ml tekućine), a kultura stanica vrlo je promjenjiva i nepouzdana. Amniocenteza nije kirurški zahvat, stoga trudnica ne mora biti natašte. Međutim, pretraga se izvodi u sterilnom okolišu kako bi se spriječila svaka mogućnost infekcije. Liječnik vrlo tanku iglu ubada u stijenku trbuha, a zahvat prati uz pomoć ultrazvuka. Otprilike sat vremena nakon pretrage trudnica može otići kući, ali joj se savjetuje odmaranje i izbjegavanje napora tijekom iduća 24 sata.

Koje su mogće posljedice pretrage?

Moguće posljedice provođenja ove pretrage su izazivanja ranijeg poroda što se procjenjuje na otprilike 0,5% do 1%. To je glavna neželjena nuspojava pretrage, a može biti posljedica infekcije amnijske tekućine ili nepravilne punkcije kojom se može oštetiti ili odlijepiti posteljica.

Znaci upozorenja da nešto nije u redu su dehidracija (gubitak tekućine), povišena tjelesna temperatura, jake kontrakcije (grčevi) maternice, jaki bolovi i krvarenje. Ovi simptomi najčešće se očituju odmah nakon učinjene araniocenteze. Ako se javi bilo koji od navedenih simpotma, makar i u blažem obliku, obavezno se javite liječniku.

Komentari