Mogući uzroci neplodnosti

Odgađanje rađanja liječnici smatraju jednim od glavnih razloga problema s plodnošću.

U nastojanju da postignu materijalnu sigurnost ili riješe stambeno pitanje, mnogi parovi predugo čekaju, a kada odluče imati djecu - nastaju problemi.

I strah može biti prepreka

Imunološki uzroci:
Razvijanje protutijela na spermije, kod žene ili muškarca, može biti jedan od imunoloških uzroka bračne neplodnosti. Protutijela imobiliziraju spermije (čine ih nepokretnima) i tako onemogućuju dodir s jajašcem. U desetak posto neplodnih parova kod žena se nalaze serumska protutijela protiv sjemenskih sastojaka partnera. Pritom su to češće antigeni krvne plazme i ejakulata, a rjeđe spermijski antigeni. Za dokazivanje imunološkog uzroka neplodnosti koristi se postkoitalni test i drugi testovi kojima se dokazuje prisutnost protutijela koja djeluju protiv spermija. U liječenju neplodnosti imunološkog uzroka koriste se metode umjetne oplodnje.

Psihički uzroci: lako nema čvrstih znanstvenih dokaza, stručnjaci smatraju da psihički uzroci imaju ulogu u neplodnosti. Stres, napetost, nezadovoljstvo, strah od promjena koje nosi dijete, mogu djelovati na osjećaj dobrobiti i osobno vrednovanje i žene i muškarca. Isto tako, stručnjaci smatraju da psiha i itekako može pomoći (ili odmoći) u liječenju neplodnosti. Pozitivan stav, optimizam i nada pomažu.

Neplodnost

wavebreakmedia ltd/shutterstock.com


Razne bolesti: Debljina ili pothranjenost izazivaju poremećaje ciklusa i izostanak ovulacije, pa mogu utjecati na plodnost. I druge bolesti, primjerice nepravilan rad štitnjače, smetnje u funkciji nadbubrežne žljezde, bubrežne bolesti i šećerna bolest, neurološka oboljenja (posebice ako je poremećen rad hipofize), tumori i druge teže bolesti mogu utjecati na plodnost.

Nezdrav život i rizično ponašanje: Na plodnost djeluju i alkohol, pušenje, te općenito nezdrav način života i rizično ponašanje. Stručnjaci neprekidno upozoravaju da je nužno zaštititi se od spolno prenosivih bolesti. Osim brojnih drugih problema, one mogu uzrokovati takozvanu sekundarnu
neplodnost muškarca, jer dovode do oštećenja testisa i neprohodnosti sjemenovoda. Klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma najčešći su uzročnici problema.

Lijekovi, zračenja, onečišćenja:
Probleme s muškom (ali i ženskom plodnošću) mogu izazvati različita zračenja, lijekovi (citostatici), visoke temperature, kemikalije, izlaganje nekim teškim metalima i pesticidima.

Nepoznati uzroci:
Ako se i nakon potpune dijagnostičke obrade para, ni kod jednog partnera ne može otkriti razlog neplodnosti, dakle, kada su oboje potpuno zdravi, a nemaju potomstva govorimo o nepoznatom uzroku neplodnosti ili idiopatskoj neplodnosti. Takvim se parovima također preporučuju metode umjetne oplodnje.

Komentari