sasint/Pixabay

Postporođajna tjeskoba i depresija

Mnoge majke imaju ovaj veliki problem, te ne znaju što je uzrok i kako se toga riješiti.

Priredili smo za vas članak u kojem ćemo detaljnije objasniti problem koji je sve više prisutan kod žena koje su nedavno postale majke. Riječ je naime o postporođajnoj depresiji i tjeskobi. Mnoge majke imaju ovaj veliki problem, te ne znaju što je uzrok i kako se toga riješiti. Kroz odgovore na nekoliko najčešće postavljenih pitanja, pokušat ćemo vas informirati o tome što utječe na postporođajnu depresiju i trudnoću, kako se nositi s time, te kako pomoći vašem partneru u toj situaciji.

Ja volim svoje dijete, ali zašto se onda osjećam ovako tjeskobno i grozno?

Kada na svijet donesete vašeg malog anđela svi oko vas su uzbuđeni presretni, no vi niste zadovoljni u onoj mjeri i kojoj ste mislili da ćete biti. Ovo treba biti predivno razdoblju u životu, no zašto se vi kao majka osjećate toliko loše?

Ne brinite, niste jedina majka koja se suočava sa vrlo opasnom postporođajnom depresijom i tjeskobom. Neki stupanj emocionalne osjetljivosti je potpuno normalno stanje, te se čak i očekuje nakon porođaja. Stručnjaci su došli do rezultata da čak 80% majki koje su upravo rodile imaju neki stupanj postporođajne tjeskobe i depresije. To je emocionalna reakcija koja se prvi puta pojavljuje otprilike nekoliko dana nakon poroda, te u prosjeku ne traje duže od dva tjedna nakon prvih znakova. Ovaj stupanj najbolje karakteriziraju simptomi kao što je učestalo i dugotrajno plakanje, iznenadna uznemirenost te problemi sa nesanicom. Također se možete osjećati razdražljivo i možete često biti lošeg raspoloženja.

Majke se obično nakon nekog vremena, dobrog odmora i pomoći oko djeteta osjećaju puno bolje. No ako se osjećate tužno i depresivno duže od dva tjedna nakon pojave prvih simptoma, nastavite čitati članak za više informacija.

Postoji li mogućnost da i ja patim od postporođajne tjeskobe i depresije?

Ako ste zabrinuti ili pak postoje sumnje da imate problem sa postporođajnom tjeskobom i depresijom, bilo bi jako dobro da u što kraćem vremenskom razdoblju posjetite svoga osobnog ili obiteljskog liječnika. Prilikom posjeta liječniku, iznesite mu svoje sumnje i simptome koje ste zamijetili na sebi. Liječnik će pokušati postaviti dijagnozu vaših simptoma i uputiti vas na savjetovanje ako je baš potrebno. Istraživanja koja su proveli vodeći svjetski stručnjaci i psiholozi dali su rezultate da oko 10-15% majki imaju simptome kliničke depresije, tjeskobe ili opsesivno kompulzivnog poremećaja (OCD ili OKP).

Ako ste u bilo kojem trenutku imali misli da možete nauditi sebi ili svome djetetu, ili se pak osjećate da niste dovoljno sposobni da se brinete za svoje dijete, u što kraćem vremenskom roku morate zatražiti pomoć. Za početak bi bilo jako dobro da razgovarate sa vašim liječnikom o ovome problemu koji će vas uputiti dalje.

J.B.

Komentari