Važnost cinka za trudnice i dojilje

Za normalno funkcioniranje organizma, dovoljne su male količine cinka, iako male količine nezamjenjive su za normalno odvijanje pojedinih procesa u organizmu.

Za normalno funkcioniranje organizma, dovoljne su male količine cinka, iako male količine nezamjenjive su za normalno odvijanje pojedinih procesa u organizmu. Za dovoljnu količinu neophodnu za rad organizma najčešće je dovoljno uravnoteženo jesti.

Manjak cinka dovodi do slabijeg apetita, smanjenih osjeta mirisa i okusa, oslabljene kose, pucanja noktiju, depresije, slabljenja libida, problema s kožom, veće osjetljivosti na infekcije i teškoća u zarastanju rana.
Slučajevi gdje cinka u organizmu ima više nego mu je potrebno su rijetki, a ukoliko se ipak dogodi može za posljedicu imati: vrućicu, glavobolju, povraćanje, proljev i grčeve.

Cink je važan za rast kose, noktiju i stanje kože, on kontrolira razinu šećera u krvi.

Važnost cinka za dojilje i trudnice

Važnost cinka za trudnice i dojilje
Cink je važan za trudnice i dojilje, naime, smanjuje rizik pobačaja, komplikacija kod porođaja i mogućnost preranog porođaja odnosno premalu težinu novorođenčeta. Dnevno potrebna doza od 20 do 30 miligrama za trudnice unosi se hranom ili pripravcima cinka. Smatra se, međutim, da dodatno uzimanje željeza kod žena za vrijeme trudnoće može spriječiti apsorpciju cinka. Proučavana je, naime, veza depresije nakon porođaja s razinom cinka u krvi i pokazalo se da depresija nestaje kada razina cinka dostigne normalu.

Iste količine cinka kao u trudnoći neophodne su i u razdoblju dojenja. Dijete bolje apsorbira cink iz majčinog mlijeka nego iz različitih nadomjestaka. Zbog toga novorođenčad koju majka doji razvija jaču otpornost organizma i bolje napreduje u razvoju.

Hrana bogata cinkom: ostrige, žitarice, nemasna govedina, piletina, integralna riža, mahunarke, rajčice, kukuruz…

Komentari