Postpartalna depresija ili porodiljna depresija

Nakon devet mjeseci priprema iščekivanja, stigla je beba. Svi su sretni i uzbuđeni, a mama? Kako se ona...

Nakon devet mjeseci priprema iščekivanja, stigla je beba. Svi su sretni i uzbuđeni, a mama? Kako se ona osjeća? Vrijeme nakon poroda u psihološkom smislu predstavlja vrlo osjetljivu fazu za svaku ženu.
Treba naglasiti da sve žene prolaze kroz takozvanu postpartalnu depresiju. Melankolija, tuga i osjećaj nezadovoljstva fiziološki traju dvadesetak dana nakon poroda. Što je razlog takvom stanju? Fizički zamor zbog devetomjesečne odgovornosti, a što je još važnije, žena je zatečena u novom psihološkom okruženju.

Sada je došla još jedna važna osoba koju treba uključiti i upoznati s novim okruženjem. No, sva ta opterećenja ne traju dulje od dvadesetak dana. Važno je da se žena ne zatvara u sebe, već da razgovara s bliskim osobama ili s pedijatrom.

Uza sve to, postoji još jedan problem, problem izgleda nakon poroda. Sve žene u pravilu misle da su poslije poroda ružne i debele. Tijekom trudnoće tijelo se izobliči, a sve fizičke promjene slijede polako tako da ih žena i nije svjesna. Tek nakon poroda javlja se želja za brzim povratkom u stanje slično onome prije trudnoće. Povratak obično nije tako brz. Ponekad je potrebna i godina dana da se žena riješi suvišnih kilograma i da bude u formi kao prije. Nemojte očajavati sve će doći na svoje, budite sretni što ste dobili priliku biti majka.

Porodiljna depresija

Komentari