Koliko je važno majčino mlijeko?

Vječno pitanje dojiti i koliko dugo? Najnovijim istraživanjima na području pedijatrije i značenja majčinog mlijeka

Vječno pitanje dojiti i koliko dugo? Najnovijim istraživanjima na području pedijatrije i značenja majčinog mlijeka za dijete pokušavaju dokazati da majčino mlijeko sadrži tvar koja djeluje na inteligenciju beba. Dokazano je da je omjer u majčinom mlijeku bjelančevina, šećera i vitamina idealan je za metabolizam dojenčeta.

Majčino mlijeko pospješuje rast i regulira tjelesnu težinu, jer je usklađenog sastava i lako se apsorbira. Također sadrži sastojke koji omogućavaju lako iskorištenje kalcija i željeza i time sprečavaju rahitis i anemičnost.

Majčino mlijeko


Majčino je mlijeko i zaštita od zaraza, jer sadrži zaštitni imunoglobulin. Mliječni šećer, u velikoj količini zastupljen u majčinom mlijeku, pospješuje rast bifidusa, važnog mikroorganizma u bakterijskoj flori novorođenčeta koji štiti od crijevnih bakterijskih infekcija.

Zbog imunoglobulina i posebnih hormona koji potiču sazrijevanje crijevne sluznice, majčino mlijeko štiti dijete od alergijskih reakcija na hranu i u kasnijoj dobi. Na kraju, majčino mlijeko sadrži prirodno umirujuće sredstvo koje pomaže boljem snu djeteta. Zaključak istraživanja je da bi svaka majka trebala pružiti maksimalne napore u ne tako jednostavnom poslu kako bi uspostavila normala proces dojenja svoje bebe.
 

Komentari