Piotr Marcinski/Shutterstock

Što je postporođajni opsesivno kompulzivni poremećaj?

Ako ste zamijetili učestale uznemirujuće ili nasilne slike, postoji velika mogućnost da imate postporođajni opsesivno kompulzivni poremećaj

Ako ste zamijetili učestale uznemirujuće ili nasilne slike, postoji velika mogućnost da imate postporođajni opsesivno kompulzivni poremećaj (OCD ili OKP). Ove slike dolaze spontano u prvih nekoliko tjedana nakon što ste rodili dijete. Može se često dogoditi da su te slike usmjerene tomu da naudite svom djetetu na neki način, kao što je pribadanje svog djeteta nožem ili pak da ga stavite u vrelu pećnicu.

Osobe koje pate od opsesivno kompulzivnog poremećaja vide opasnost svuda oko sebe, što ih navodi da vrlo učestalo peru ruke dok se ne uvjere da su liste, ili pak imaju osjećaj da nisu zaključali vrata, te ih stalno provjeravaju. Neke osobe izvode neke vrste rituala kako bi se zaštitile od tih crnih misli. Neke majke su rekle da moraju sakriti nož ili izbjegavati kuhinju u potpunosti kako bi odagnati zle misli koje ih navode da naude svome djetetu. S druge strane, neke majke mogu izbjegavati uobičajenu brigu oko djeteta, kao što je izbjegavanje kupanja kako ne bi imale misli o smrti svoga djeteta prilikom kupanja. Za razliku od majki koje imaju postporođaju psihozu, majke sa postporođajnim opsesivno kompulzivnim poremećajem odbijaju ove misli i znaju da im se ne treba prepuštati.

Liječnici napominju da ako ste u ikojem trenutku imate osjećaj da vas ovakve misli mogu zavesti, pod hitno vam je potrebna profesionalna pomoć da ne dođe do ozbiljnijih posljedica. Možda imate stanje koje je poznatije pod imenom postporođajna psihoza. Ovo stanje je vrlo ozbiljna, no jako rijetka bolest koju karakteriziraju halucinacije, bizarne misli, paranoja, bilo koja vrsta manije, nepribranost, te ozbiljne misli o suicidu. Postporođajna psihoza zahtijeva hitnu medicinsku intervencija jer je vrlo velika mogućnost da majka izvrši suicid, te da ozbiljno naudi svome djetetu.

Komentari