Sedam istina zahvaljujući kojima ćete zadržati zdrav razum

Traženje pomoći ne čini vas nesposobnom majkom - Upravo suprotno.

Traženje pomoći ne čini vas nesposobnom majkom - Upravo suprotno.
Ponekad ne postoji drugi način da stignete od točke A do točke B. Ako i postoji način, vjerojatno je dvostruko dulji i prolupat čete.
Kim Ganier iz Kalifornije uvijek je bila samodostatna osoba barem dok nije rodila svoje prvo dijete, Laci, danas trogodišnju djevojčicu. Kada je Laci bila stara samo tjedan dana, Kirnje, kako kaže, perući rublje doživjela prosvjetljenje: - Dok ja obavljam kućanske poslove, netko drugi sjedi u mom naslonjaču i drži moje dijete.
Nakon toga posjetitelji su vrlo brzo počeli dobivati najrazličitije zadatke kako bi ona mogla provoditi vrijeme s Laci. Njezin savjet glasi: - Recite glasno što želite i budite vrlo određeni kad su vaše potrebe u pitanju i odgovorite 'da' na svaku ponuđenu pomoć. Ispočetka će vam biti krivo, ali brzo ćete se naviknuti.
Također, bit će vam lakše ako u tim trenucima razmišljate da ćete prije ili kasnije vratiti uslugu, ako ne mami koja je vama pomogla, onda nekoj drugoj. Ne dopustite da vas grizodušje ili neugoda, pa čak i ego, spriječe u traženju i primanju pomoći.

Zaigrana beba
Jamey Ekins/Shutterstock.com

Bebama nije potrebno toliko novih stvari koliko mislite.
Čini se kao da preko noći prerastu ama baš sve, zašto onda kupovati i kupovati? - Voljela bih da mi je netko rekao da za novorođenče ne kupujem skupe stvari - kaže Kristine Shuler, majka trogodišnje Kaylee iz Michigana.
- Uglavnom sam joj odijevala pamučne majice, gotovo ništa od svega ostalog što sam joj kupovala nije nosila - priča Kristine. Iz ovoga se mogu izvući dvije lekcije. Prvo, ne brzajte kada odlučujete što vašem djetetu zaista treba. Dobro promislite, sastavite popis i držite ga se. Drugo, koliko god izazovno bilo kupovati slatke nove stvari - odolite. Neki predmeti poput njihalice koriste se zaista jako kratko, pa takve stvari radije posudite od prijatelja.

Vrijedi se pomučiti da beba zaspe
Ovo je stvar čiste majčinske matematike: beba spava jednako mama spava. Mame veteranke reći će daje san ključ preživljavanja u prvoj godini života djeteta. - Nedostatak sna životna je činjenica, ali što prije shvatite svoje dijete, to će vam biti bolje - kaže Michelle VVilkins, mama troje djece iz Virginije. -Trik je u tome da naviknete dijete da samo zaspe. Razmislite dva puta kada odlučite nahraniti dijete samo da bi zaspalo. Naviknete li dijete da može zaspati samo dok jede, to će postati jedini način uspavljivanja, čak i u sitnim noćnim satima. I tko se, uostalom, s time želi nositi i po nekoliko godina - kaže Theresa Cole iz Kansas Cityja. Čvrsto vjerujem u dosljednost. Kada je moje treće dijete bilo staro oko devet mjeseci i nije uredno spavalo tijekom dana, smislila sam nekoliko novih fora. Nisam mu dopuštala da, primjerice, zaspe u autu dok ja obavljam neke stvari po gradu, a za vrijeme kada bi inače zaspalo počela sam planirati izlaske u park. Također, njegovu sobu pretvorila sam u pravi raj za spavanje sa zatamnjenim prozorima i pročišćivačem zraka. Vrlo brzo počeo je spavati dva puta tijekom dana, a i po noći je dulje i ljepše spavao. Kako bi dnevnu buku svela na minimum, Jamie Pearson iz Palo Altoa u Kaliforniji preporučuje i da izradite diplomatski natpis za svoja ulazna vrata: "Beba spava - molimo posjetite nas kasnije".

Vi i vaša beba ne morate biti povezani pupčanom vrpcom
Stručnjaci kažu kako je dodir kroz držanje u naručju, nošenje i maženje najvažnija stvar za bebin razvoj. Mame, pak, na to odgovaraju: "Nema ništa ljepše od nošenja i maženja djeteta, ali sve ima svoje granice. Kada je očito da beba i vi trebate naprosto napraviti pauzu jedno od drugoga, učinite to. Ovo je posebno važno imati na umu kada vas plakanje novorođenčeta ili bebe kojoj upravo izbijaju zubi tjera u ludilo. Predajte dijete ocu ili pošaljite SOS signal prijatelju ili članu obitelji.
Ako se u tom trenu nitko ne odazove vašem pozivu u pomoć, poslušajte savjet Christine Klepacz iz Marylanda. - Ako vam dijete plače, a vi ste na rubu suza, sasvim je u redu ostaviti dijete na neko vrijeme samo u krevetiću kako biste sjeli na nekoliko minuta i odahnuli. Ne brinite se, dijete je na sigurnom i nekad je njemu potrebno da se makne od vas. Sve je u redu i svi to činimo!
- Bila sam tako zaokupljena brigom o kćerima da sam na sebe potpuno zaboravila. Jedva da sam jela, spavala ili izlazila iz kuće - kaže Jennifer Geddes. Mislite li: "k vragu, jedva da se mogu otuširati", stanite i razmislite: izvedivo je, samo treba planirati unaprijed, biti kreativan i shvatiti stoje vaša definicija dobrote i kvalitetne pauze.
Prije nego što je beba došla, sigurno ste znali otići iznenada u šoping ili skoknuti do teretane, no danas kada je beba kod kuće dobro provedeno vrijeme i odmor može biti, kaže Marilyn Sklar, čaša dobrog vina i dobra knjiga dok dijete spava. - Kratka jutarnje šetnja prije nego što će se ukućani probuditi također može pomoći. S druge strane, ja relaksaciju pronalazim u vikend kino matinejama. Potpuno se obnovim dok dva sata, s velikim kokicama, sjedim u kinu izgubljena u masi - kaže Sklar.

Mama i beba
StockLite/Shutterstock.com

Natjecateljski raspoloženi roditelj nije cool
Naravno da već znate da se svaka beba razvija u svom ritmu. Ali kada se čini da samo vaše dijete od svih u igraonici ne sjedi i nije ni blizu da kaže "mama", morat ćete se zasigurno vraški potruditi da se čini da vam uopće nije stalo.
Potpuno je razumljivo uspoređivati se. Ali zbog zadržavanja zdravog razuma bilo bi također pametno to pokušati ne činiti. - Donijela sam svjesnu odluku da ću vjerovati stručnjacima koji kažu daje spektar normalnosti kod djece vrlo, vrlo širok - kaže Susie Blim, majka troje djece iz New Jerseyja, dodajući kako se prestala družiti s majkama koje su se stalno hvalile postignućima svoje djece jer je to, shvatila je, počelo igrati značajnu ulogu u pokušaju da ne uspoređuje svoje dijete s ostalima.
Mama Pearson imala je slično iskustvo. - Svaki put kad moj Avery nije bio prvi, drugi ili treći u nekom natjecanju, rekla bih samoj sebi da djeca koja su nestrpljiva, napeta i lako razdražljiva uvijek prva počnu puzati ili hodati - kaže Pearson, ističući daje takve stavove, naravno, uvijek držala za sebe.
Ako ste uistinu zabrinuti jer mislite da vam dijete zaostaje, spomenite to svom pedijatru. Pedijatar uvijek mora biti vaš stručnjak kojem ćete otići kada je u pitanju zdravlje i razvoj vašeg djeteta, ali ne i da biste se hvalili i zamarali doktora.

Ne postoji nitko poput vas
Tek je šačica pravila o tome kako se brinuti za dijete zapisana u kamenu. Pravila o zdravlju i sgurnosti jesu jedna od njih, ali sve je ostalo podložno individualnom pristupu i drukčijoj interpretaciji. - Dobro je čitati i slušati i tako prikupljati informacije i mišljenja, ali vi najbolje poznajete sebe i svoje dijete i znat ćete kada su neka ideja i prijedlog potpuno neprimjenjivi - kaže Michelle Wilkins
Chantel Fry iz Pittsburga dodaje: - Bit ćete drukčiji od ostalih majki, ne bolja, ne gora, jer činite ono najbolje što možete. Ako se na kraju dana vaše dijete smijalo i nije gladno, možete mirno spavati znajući da ste učinili sve što se od vas očekuje. Bez obzira na to kako ste točno sve to izveli, možete biti ponosni jer razvijate vaš poseban način majčinstva.

Najbolja faza djetetova razvoja je ona u kojoj se oboje upravo nalazite
"Tako brzo odrastaju", i Razlog zašto vrlo često čujete ovu rečenicu leži u tome što je istinita. Kim Lavergne, mama dvogodišnjeg Justina, sjeća se da joj je vrijeme izrazito sporo prolazilo. - A zapravo vrijeme jako brzo leti i odjednom vaša beba nije više beba - kaže i dodaje kako se zbog toga naučila cijeniti vrijeme koje provodi sa sinom.
- Roditelji kojima se rodilo prvo dijete žele ponekad samo da vrijeme prođe, pa govore kako jedva čekaju da počne puzati, pa hodati, pa govoriti - toliko da zaborave uživati u trenutku u kojem se nalaze - kaže Charlene Kochensparger.
I Lorette Sehlemeyer iz New Yorka bila je jako zaokupljena time da bude dobra majka svom djetetu. - Toliko sam strepjela nad njim da sam propustila uživati u majčinstvu. Iskreno, nisam uopće primjećivala da moja beba raste i da se iz dana u dan mijenja. Mnogo sam vremena provodila gledajući ga, ali sam istovremeno bila toliko odsutna da sam ga propuštala zapravo i vidjeti - kaže Lorette. Stoga Lorette preporučuje: -Uzmite svaki dan malo vremena samo da biste držali svoje dijete i povezali se s njime. Osjetite kako miriše, promatrajte te male prstiće i nožne prste i taj predivan mali nos.
Izvor: Maura Rhodes by Parenting

Komentari