Da li je dijeta rizična poslije poroda?

Nakon poroda nije pametno provoditi neku dijetu. Kad žena doji, potrebne su joj kalorije. Čak i ako dijete...

Nakon poroda nije dobro za organizam provoditi neku dijetu. Kad žena doji, potrebne su joj kalorije. Čak i ako dijete ne pije majčino mlijeko, majka ne smije ulaziti u neke proizvoljne restrikcije u prehrani. Njen je organizam iscrpljen i od trudnoće i od novih obveza. Dovoljno je imati na umu da će se količina željeza u krvi normalizirati tek godinu i pol do dvije godine nakon poroda. Svaka dijeta značila bi samo dodatni stres za majku. Dakle, što onda činiti?

Sve je moguće riješiti kvalitetnom i umjerenom prehranom. Da bi se izbjeglo prekomjerno unošenje kalorija u organizam, treba izbjegavati ili smanjiti konzumiranje pržene i masne hrane, teških gotovih jela i slatkiša. Na stolu se pak pred mamom mora naći meso, riba, sir, nemasni suhomesnati proizvodi, mlijeko, jogurt, tjestenina, riža, voće i povrće. Najveća je opasnost u tome da žena u hrani potraži spas i da kroz zalogaje pokuša pobjeći od tjeskobe i samoće koja je tako česta pojava nakon poroda, dok uz svoje dijete sama sjedi kod kuće. Zato se mora kloniti kalorične hrane i slatkih izazova čokolade i kolača.

Možda je tajna u tome da žena izdvoji trenutak samo za sebe. Dok dijete spava, umjesto da dohvati slatkiš, može posegnuti za nekom knjigom, poslušati glazbu, provesti svoj kućni kozmetički tretman, telefonirati prijateljici ili napraviti nekoliko jednostavnih vježbi.

Dijeta poslije poroda
 

Komentari